Mossos detenint una persona i ficant-la al cotxe patrulla

POLÍTICA

A Catalunya es van denunciar més de quatre violacions al dia el 2023

Les agressions sexuals s'han multiplicat els darrers anys a tot el territori català. Catalunya ha patit un augment del 34,1% dels casos respecte al 2022, mentre que a Barcelona ciutat l'increment en tan sols un any ha estat del 50,9%

Aquesta setmana s'ha publicat el balanç de criminalitat de l'any 2023. Més enllà de l'augment generalitzat de tots els delictes a Catalunya (5,6% sense comptar la cibercriminalitat), destaca sobretot l'augment de les violacions. És a dir, les agressions sexuals amb penetració.

En total, el 2023 es van denunciar 1.588 casos, dada que significa una mitjana de més de quatre denúncies al dia per violació. Es tracta d'una xifra un 34,1% superior dels casos denunciats l'any anterior, en què es van registrar 1.184 denúncies. Les dades són encara més preocupants si tenim en compte que el 2018 es van denunciar 468 casos. És a dir, en sis anys se n'han triplicat els casos.

La situació a Catalunya es converteix en especialment alarmant a la seva capital, Barcelona. Aquest 2023 hi ha hagut un 50,9% més de denúncies per aquest delicte, passant de 293 casos el 2022 als 442 del darrer any. Pel que fa a tota la província de Barcelona, les dades tampoc són per llençar coets precisament. Un augment del 39,2% i un total de 1.178 casos registrats.

S'ha parlat molt dels motius d'aquesta tendència a l'alça que s'està vivint els darrers anys. Alguns assenyalen que aquest augment és degut a les campanyes que es promouen des de les institucions per desestigmatitzar les denúncies per violacions. En altres paraules, defensen que no hi ha hagut un augment dels casos, sinó un augment de les denúncies.

Tot i això, hi ha molts experts que discrepen d'aquesta teoria, com és el cas de Samuel Vázquez, president d'Una Policía Para el Siglo XXI. Aquest corrent defensa que, si bé hi ha la possibilitat que fa 30 i 40 anys potser es denunciava menys, l'augment que s'està vivint els últims anys tindria a veure poc amb unes campanyes que ja fa unes dues dècades que s'estan impulsant.

Per tant, esgrimeixen que la teoria que es registren més casos perquè hi ha més denúncies pot servir per a les comparacions amb els anys 90, però en cap cas per a les comparacions de, per exemple, la darrera dècada o els darrers anys, assenyalen. Uns darrers anys en què les denúncies per agressions sexuals amb penetració no paren de pujar.

➡️ Política

Més notícies: