Primer pla d'una dona
POLÍTICA

Catalunya, clau per a l'adéu de Yolanda Díaz

Deixa el càrrec com a coordinadora de Sumar encara que seguirà al capdavant del ministeri de Treball

Yolanda Díaz acaba d'anunciar en roda de premsa la seva renúncia com a líder de Sumar, encara que seguirà com a ministra de Treball i vicepresidenta del Govern de Pedro Sánchez. Yolanda Díaz deixa les seves responsabilitats orgàniques després dels mals resultats a les europees, on Sumar només ha aconseguit tres escons. Això se suma als fracassos a Galícia, el País Basc i Catalunya, en una deriva que ha portat la líder del partit a dimitir.

Catalunya ha estat clau per a la renúncia de Yolanda Díaz al capdavant del partit. El passat 12 de maig, En Comú Sumar va signar els pitjors resultats a Catalunya amb la pèrdua de 185.000 vots. Ahir a la nit, Catalunya va ser l'única comunitat autònoma en què Sumar va quedar per darrere de Podem, en una de les nits electorals més nefastas per a Yolanda Díaz i la seva formació.

La coordinadora de la coalició no va comparèixer ahir a la seu electoral i va deixar sola la candidata Estrella Galán. Una actitud que molts van retreure, i que va augmentar la pressió interna perquè fes un pas al costat. La descomposició de l‟espai dels Comuns a Catalunya, bastió fonamental per a la supervivència del projecte, ha precipitat aquesta decisió que podria tenir conseqüències a curt i mitjà termini al‟esquerra espanyola.

Assumeix totes les responsabilitats

Yolanda Díaz ha dit que els resultats d'ahir a la nit demostren que "la internacional de l'odi ha fet un pas endavant" i que "no podem mirar cap a una altra banda". En les seves paraules, “ens enfrontem a un desafiament mundial a què tenim l'obligació de donar resposta”. Per això ha dit que "no ens val seguir a la defensiva, ni ens val sortir a empatar".

"Fa més d'un any vaig fer un pas per fer front a aquesta situació", ha continuat, "i el 23 de juliol vam demostrar en un escenari molt difícil que podia guanyar l'esperança". Però ha fet autocrítica en admetre els mals resultats des de llavors. "En aquests mesos, sento que no he fet les coses que havia de fer, la ciutadania ho ha percebut i moltes veus diferents m'ho han anat dient", ha afirmat.

Yolanda Díaz ha assumit tota la responsabilitat, assegurat que “la ciutadania ha parlat i jo em faré càrrec”. Per això ha avançat que deixa el càrrec de coordinadora de Sumar per obrir un debat intern i recompondre l'espai de la coalició. Finalment, ha culminat la seva intervenció assegurant que seguirà al capdavant de les seves responsabilitats al Govern de coalició, compromesa "amb els que més ens necessiten".

Incògnita als Comuns

La renúncia de Yolanda Díaz obre una incògnita no només en la continuïtat de Sumar sinó també i d'una manera molt especial a l'espai dels Comuns. La formació liderada per Ada Colau i Jéssica Albiach es troba de sobte sense un nord clar, amb Podem trepitjant-li els talons i sense una influència decisiva al Parlament. El pes d'Ada Colau continua sent determinant, però no es descarta l'obertura d'un procés de relleu a la cúpula en funció del canvi d'equilibris a la coalició.

L'excaldesa de Barcelona, Ada Colau; i la presidenta dels Comuns al Parlament, Jéssica Albiach, durant la Green Social Summit

Cal recordar que Catalunya va ser clau per al'ascens de Podem a nivell nacional el 2014 i des de llavors ha estat un bastió de l'esquerra alternativa a Espanya. La ruptura entre Sumar i Podem va tenir un impacte especialment devastador a Catalunya, on els Comuns van acusar la manca de projecte i Podem va quedar pràcticament descompost. Els resultats de diumenge insuflen oxigen als morats, mentre que per als magenta suposen la punta final a un any de despropòsits.

➡️ Política

Més notícies: