El català no està en perill segons la missió europea de la immersió lingüística
La delegació denuncia pressions del Govern
El català no està en perill a lescola, aquesta és la conclusió de la missió europea per analitzar la immersió lingüística a Catalunya. A més, la delegació ha acusat el Govern de pressionar els centres per mostrar el seu punt de vista. Això hauria impedit tenir una imatge real de la situació.
Segons els eurodiputats encarregats de la missió, els directors dels centres no han pogut expressar els punts de vista amb llibertat. La seva tasca s'ha prolongat durant tres dies, en què han visitat un centre amb immersió lingüística i un altre amb un 25% de castellà. La conclusió és que el català no està en perill.
La missió havia estat envoltada de la polèmica pel rebuig que suscitava entre el Govern i l'independentisme. Va néixer una iniciativa de la Comissió de Peticions del parlament europeu que presideix Dolors Montserrat (PP). El processisme va acusar de ser una delegació de conservadors i ultradretans.
Conclusions de la missió
Els delegats s'han reunit amb personal educatiu, família, jutges i funcionaris del Departament català d'Eduació. Després de tres dies, els membres de la missió han tret idees “bastant clares” sobre la situació. Segons han avançat, el català no és perill a l'escola catalana.
Ara la Comissió de Peticions elaborarà un informe amb les conclusions en un termini de tres mesos. El que més els ha sorprès ha estat la manca de col·laboració de la Generalitat i els insults rebuts durant aquests dies. Segons Yana Toom, els han anomenat “feixistes” i “racistes”.
Per a la comissió, allò que busquen els pares és “el dret a rebre l'ensenyament en castellà sense deixar de banda el català”. S'han reunit amb el president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), Jesús Barrientos. La conclusió és que "no s´està complint l´exigència del 25% de castellà".
Exclusió social i bullying
A més, els delegats han trobat casos d'exclusió social, intimidació i bullying arran de la qüestió lingüística. Ara hauran de reunir dades i documentació, i elaborar unes conclusions que seran votades d'aquí a tres mesos. Però els arguments semblen clars, en una adreça concreta.
Yana Toom ha recordat que la missió va ser autoritzada per la presidenta del parlament europeu, i n'ha defensat la transparència. Tot i la voluntat de pluralitat política, finalment només va estar integrada per liberals, conservadors i extrema dreta. Els grups d'esquerra van boicotejar la missió.
Una altra conclusió destacada és que les famílies que demanen el 25% de castellà acaben sent víctimes de “discursos d'odi” i persecució a les xarxes socials. Segons aquestes conclusions, hi ha por d'anar als tribunals per les represàlies. Això dibuixa una atmosfera opressiva i de manca de llibertat a Catalunya.
Més notícies: