Cel·les de la Cardel de Puig basses
POLÍTICA

El cas d'un violador reincident qüestiona una altra vegada el sistema penitenciari català

S'hi afegeix un altre exemple que mostra la profunda ineficàcia de la gestió penitenciària de la Generalitat

El sistema penitenciari català està en dubte. Qualsevol que hagi seguit l'actualitat en mitjans no oficialistes sabrà que els funcionaris de presons viuen un calvari.

Agressions constants, indefensió, un model penitenciari que detesten i fins i tot l'assassinat d'una companya de treball, Núria López, cuinera a Mas d'Enric. Tota aquesta situació té com a efecte derivat el divorci entre la cúpula política i els treballadors.

Més enllà de la negligència d'aquest departament de Justícia – denunciada també pel Síndic de Greuges –, el més urgent és el model penitenciari en si mateix.

El diputat d'Aliança Catalana al Parlament, Ramon Abad, va exposar ahir un llarg fil a les xarxes socials per explicar una altra ineficàcia del sistema penitenciari. “Obro un fil vergonyós, però necessari per dimensionar l'abast del descontrol al sistema penitenciari català”:

Per què s'ha amagat el cas?

El diputat Abad recupera un cas molt escabrós ocorregut el 2005 i que El Punt Avui va explicar el 2009.

Segons va quedar provat en el judici, un home va abusar sexualment de tres turistes poloneses que estaven de vacances a Tarragona, sent una menor d'edat. El violador les va amenaçar amb una pistola i les va conduir a un bosc. Un cop allà en va abusar sexualment, els va robar les seves pertinences i va fugir amb el cotxe.

L'home va ser condemnat a 18 anys de presó i a una indemnització de 90.000 euros per a les tres noies. Tot i que li quedava temps per acabar la seva condemna, va adquirir el 2023 un règim de semillibertat al Centre Penitenciari Obert de Tarragona.

I què denuncia el diputat Abad? Que el 12 de juliol passat, fa menys d'un mes, aquest mateix subjecte va ser detingut a Tarragona per una presumpta agressió sexual a tres menors més d'edat. De moment, l'acusat és a la presó de Mas d'Enric.

Ramon Abad esmenta que Gemma Ubasart és la consellera en funcions del Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya i que en depèn Armand Calderó, secretari de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima, que s'encarrega de definir l'orientació de l'execució penal a Catalunya i implantar les propostes, plans i programes per a la seva execució. Queden moltes preguntes a l'aire que hauran de respondre: Per què no ha transcendit la notícia? Per què amaguen aquest cas?

Abad recorda que la política penitenciària – inclosa la reinserció – és competència de la Generalitat. Davant d'aquesta dada, el diputat planteja diverses preguntes i també crítiques a la consellera Ubasart i al Departament de Justícia. Per què no ha transcendit la notícia? Per què amaguen el cas? Algú assumirà responsabilitats?

Juntament amb el nou conseller d'Interior, el proper conseller de Justícia tindrà una de les carteres més difícils.

➡️ Política

Més notícies: