Primer pla de Carles Puigdemont visiblement preocupat
POLÍTICA

Carles Puigdemont tensa la corda per justificar la investidura

Junts es queixa del poc diàleg, però rebaixa les peticions per votar Sánchez

Primer de tot ha de saber el lector que Carles Puigdemont i Junts per Catalunya ja ens han regalat en els darrers anys decisions estranyes d'última hora. A partir d'aquesta premissa, tot pot passar si Waterloo i l'expresident són els protagonistes del tema. Malgrat aquest avís previ, tots els camins semblen portar a la investidura .

Aquest cap de setmana ha estat marcat per la voluntat de Carles Puigdemont d'allunyar-se del PSOE i de Pedro Sánchez. Aquest diari ja explicava que es tracta d'una pel·lícula romàntica: hi ha un primer contacte, la cosa es torça ia última hora hi ha retrobament a l'aeroport i l'amor triomfa. Ara, doncs, ens trobem a la fase problemàtica, la gelosia i els retrets.

La cúpula de Junts per Catalunya va estar reunida a finals de la setmana passada al sud de França per valorar l'estat de la negociació amb el PSOE. El poc que es va filtrar és que hi ha pessimisme a l'entorn de Puigdemont. Els juntaires creuen que el diàleg s'ha estancat i -no es perdin el tòpic- "a hores d'ara no es compleixen les condicions" per votar Sánchez.

Pla mitjà de Pere Aragonès amb cara de fàstic i Carles Puigdemont parlant

Carles Puigdemont busca diferenciar-se una vegada més d'Esquerra, erigir-se com el negociador dur de rosegar per vendre després més cara la seva pell. Assumida l'amnistia (només els separen serrells), la clau és l'altre trofeu que puguin aconseguir. Si Esquerra posa Rodalies al centre del debat, Junts per Catalunya vol alguna cosa més a l'àmbit indepe.

És en aquest sentit que La Vanguardia publicava aquest cap de setmana que Junts i el PSOE haurien arribat a l'acord de reconèixer Catalunya com a “minoria nacional”. Es tractaria de la famosa sortida de què parla E-Notícies des de fa setmanes. Per Puigdemont, aquest reconeixement seria la porta d'inici d'un referèndum 2.0, una volta de roda més del hàmster. Per a Pedro Sánchez, la prova irrefutable que Junts renuncia a la via unilateral ia un nou u d'octubre.

Realment, no seria ni una cosa ni l'altra. No serviria per apropar-se a un referèndum vinculant en cap cas ni allunyaria als partits indepes de les seves ambicions. Seria un 'tiquet' temporal per al PSOE i Junts, una manera de justificar-se al votant més escèptic. 

Una investidura sense referèndum

El que queda clar és que hi haurà investidura de Pedro Sánchez a partir de l'amnistia i algun tipus d'acord d'aquest tipus. El PSOE no vol parlar del referèndum i Carles Puigdemont assumeix que hi ha. Les seves paraules aquest cap de setmana, on reiterava que no renuncia a la independència s'emmarquen a la batalla pel relat processista . Els fets demostren que l'acord amb els socialistes avança i tota la resta forma part de la pel·lícula.

El que ha passat aquestes últimes hores, tant l'exclusiva de La Vanguardia, com el "pessimisme" que filtra Junts, demostra que hi haurà investidura. Carles Puigdemont es podria haver aixecat de la taula, però aprofitarà fins a l'últim minut per guanyar la seva batalla particular amb Esquerra. Temps al temps.

➡️ Política

Més notícies: