Carles Puigdemont en primer pla saludant amb cara somrient
POLÍTICA

Els votants de Junts també canvien d'opinió

Com Puigdemont, ja no pensen el mateix que pensaven abans de les eleccions

Carles Puigdemont s'ha passat els darrers quatre anys criticant la voluntat d'ERC de facilitar la governabilitat a Espanya. És el que permetia la posició còmoda de Junts al Congrés, que era pràcticament irrellevant a nivell d'aritmètica parlamentària. Podien permetre's el luxe de dir 'no' a tot mentre atacaven el seu rival processista, a qui acusaven "debilitar el moviment independentista" per pactar amb el PSOE. "Buscar millorar el que feia Duran i Lleida a Madrid no és la solució", deia Míriam Nogueras.

Però van arribar les eleccions del 23 de juliol i, ara sí, els set escons dels juntaires passaven a ser decisius. I amb aquests resultats, Junts i Puigdemont aprofitaven per fer un gir de 180 graus a la política que havien mantingut els últims quatre anys. Fent enginyeria dialèctica i intentant vendre un relat a la seva conveniència, els juntaires han fet veure als seus que ara les coses són diferents. Que pactar amb el PSOE ja no és de “traïdors” i que “buscar millorar el que feia Duran i Lleida” potser sí que és una solució.

Pla mitjà de Míriam Nogueras i Josep Maria Cruset, asseguts, en un míting de Junts per Catalunya

Aquest relat no l'ha comprat, per exemple, una part del Consell de la República. L'invent creat per Puigdemont des de Waterloo compta cada cop amb menys socis actius i molts han qüestionat la nova estratègia política de Junts. Els que sí que continuen sent fidels als que digui el gran líder són els votants del partit juntaire. Almenys, el CIS de Tezanos així ho mostra a la darrera enquesta d'aquest mes d'octubre.

Abans de les últimes eleccions, només un 37% dels votants de Junts apostaven per un acord per investir Pedro Sánchez. Tot just quatre mesos més tard, aquesta xifra s'eleva fins al 57%. D'aquesta manera, els més fidels a Puigdemont compren el canvi de relat i estratègia. O, si més no, això és el que s'extreu de l'últim CIS, que clarament intenta remar a favor de Pedro Sánchez.

Imatge de la trobada a Brussel·les de Jaume Asens, Carles Puigdemont, Yolanda Díaz i Toni Comín tots molt somrients

En aquest sentit, el CIS va enviar una advertència a Carles Puigdemont: en cas de repetició electoral, Junts deixaria de ser decisiu. I és que Pedro Sánchez, segons l'organisme presidit per l'exdirigent del PSOE José Félix Tezanos, podria governar gràcies al suport de Sumar, ERC, Bildu i BNG.

➡️ Política

Més notícies: