A Carles Puigdemont se li acumulen els problemes
L'acostament de l'expresident al PSOE genera rebuig i indiferència entre els seus
Carles Puigdemont ha viscut molt tranquil els darrers anys. Amb el seu partit sent irrellevant al Congrés -pel que fa aritmètica parlamentària-, Junts s'havia instal·lat en la crítica còmoda i constant a ERC. Mentre els republicans facilitaven la governabilitat d'Espanya, els juntaires titllaven els seus rivals processistes de poc menys que traïdors.
Però ara Junts ja no és irrellevant. Pedro Sánchez necessita els seus vots per ser president i Carles Puigdemont ha fet un gir de 180 graus. Pactar amb "el 155", facilitar la governabilitat de l'Estat i tornar a l'històric "peix al cove" convergent ja no és tan dolent. Però això passa factura a l'expresident de la Generalitat entre els sectors més durs de l'independentisme, aquells que Junts deia voler representar.
El Consell de la República: rebuig i indiferència al nou pla de Puigdemont
Aquest dimarts coneixíem els resultats de la consulta que van forçar les bases del Consell de la República. Una consulta sobre si s'havia de bloquejar -o no- la investidura de Pedro Sánchez. El veredicte ha estat demolidor: un 74,9% dels socis d'aquest 'xiringuito' creat per Puigdemont rebutgen que els partits processistes facilitin la reedició del govern de coalició.
Aquesta consulta va tenir una participació que no va arribar ni al 5%, fet que demostra que Puigdemont té un altre problema entre mans. Molts dels mateixos socis ja ni se senten interpel·lats per la plataforma creada des de Waterloo. Tot just 1000 persones van votar a favor de negociar la investidura de Pedro Sánchez. La resta dels gairebé 100.000 socis que té el Consell han preferit abstenir-se o directament rebutjar un possible pacte amb els socialistes.
Puigdemont passa dels seus
Com es podia esperar, Carles Puigdemont farà cas omís a la petició dels seus fidels. No va trigar a fer un pas endavant per recordar que la consulta no era vinculant, ja que el Consell no és qui negocia amb el PSOE: són els partits. Que siguin el mateix expresident i Toni Comín els que liderin les converses amb els socialistes alhora que presideixen el Consell sembla ser una simple anècdota per a ells.
Segon avís a l'expresident per part de les bases
Aquesta ha estat la segona votació en pocs dies que ha realitzat el 'xiringuito' de Puigdemont. Aquest mateix mes, la cúpula del Consell -formada bàsicament per gent de Junts propera a l'expresident- rebia el vistiplau a la reforma interna a l'entitat. Una reforma molt criticada i que va rebre l'aval de les bases, però amb tan sols el 7% de participació.
Si queda clara alguna cosa és que el gir al pragmatisme de Carles Puigdemont està erosionant la seva figura entre les bases. Una figura que ja no té tanta tirada com abans. I el pacte amb Pedro Sánchez buscant una sortida personal pot ser el cop definitiu a la seva reputació entre l'independentisme. El qui una vegada va ser el “president legítim”, cada cop compta amb menys suports més enllà dels fidels acòlits del seu partit.
Les enquestes ho posen en alerta
Per si no n'hi hagués prou, les enquestes que es van publicant els últims dies marquen una tendència poc esperançadora per a Junts. La majoria assenyalen que, si no faciliten la investidura de Pedro Sánchez i hem de tornar a les urnes, els escons que aconseguirien els juntaires deixarien de ser rellevants. Fet que posa encara més en un compromís Puigdemont, que ja ha fet un pas endavant per facilitar la governabilitat d'Espanya i que ja no té manera de tornar enrere.
Més notícies: