Primer pla del polític del PSOE Pedro Sánchez amb rostre visiblement seriós
POLÍTICA

Pimes, autònoms, policies i fins i tot Podemos critiquen l'acord entre PSOE i Sumar

Els acords entre Pedro Sánchez i Yolanda Díaz generen malestar en diversos sectors

Yolanda Díaz, diu ella, vol “guanyar temps a la vida” però, per ara, la proposta estrella del seu acord amb el PSOE i Sumar no es guanya cap felicitació. La CEOE, Cepime i l'Associació de Treballadors Autònoms expressen el seu rebuig a les 37,5 hores setmanals de jornada laboral. La mesura, creuen, "tindrà un impacte negatiu per al creixement de lʻeconomia i la creació dʻocupació".

Podemos també ho veu malament: jutja que és "insuficient" i segueix a la seva: vol ministeris. A més, com que el pacte inclou derogar l'anomenada 'Ley Mordaza', els sindicats policials tampoc consideren que l'acord sigui positiu.

Sense diàleg

Molesta, a més, que dos partits que reivindiquen els convenis col·lectius per sobre dels acords entre particulars plantegin una mesura així en un acord negociat a porta tancada. Per a les tres organitzacions esmentades, Sánchez i Díaz evidencien un “afany intervencionista”.

De fet, consideren, “atropellen el paper constitucional dels agents socials”. I, per si no n'hi hagués prou, “pugen costos”. Tot això ho han indicat en un comunicat conjunt emès aquest dimarts.

Obertes a negociar

Les dues patronals i l'associació d'autònoms remarquen, a més, que no tanquen la porta a flexibilitzar el temps de treball. Recalquen, això sí, que no els agraden les maneres. Serà que els passa el mateix que a la UE pel que fa a l'oficialitat del català?

El Govern en Funcions –o, com en aquest cas, els partits que el sustenten- semblen estar acostumant-se a estrenar partitures poc assajades davant de públics molt exigents. Així, per molt bona que sigui la música, no hi ha manera que el respectable aplaudeixi. La jornada de 37,5 hores, apunten, “és una imposició legal” i hauria de ser “resultat de la negociació col·lectiva”.

Costos

CEOE i Cepime apunten també que la mesura dispara els costos de producció. Ho fa, a més a més, en un moment en què finançar-se és més car, les cotitzacions pugen i l'SMI també ho fa. Qui pagarà la factura? Les patronals creuen que les pimes i els autònoms.

Altres que tampoc aplaudeixen són els bancs, que també estan en l'objectiu de Sumar i PSOE. El pacte, entre altres mesures, inclou perpetuar l'impost a la banca i les elèctriques que caducava aquest any. Ana Botín és clara: “la banca necessita capital per poder donar crèdit”. Avui, un terç dels guanys del sector bancari. diu la presidenta del Santander, “va a impostos, un altre a crèdit i un altre als accionistes”.

De moment, més que guanyar temps a la vida, l'acord només serveix per a una cosa. Aquesta qüestió no és altra que permetre a Sánchez guanyar temps per convèncer Puigdemont mentre la premsa omple les portades amb un acord estava cantat. Molesta, de fet, fins i tot els sindicats policials. Derogar la Llei de Seguretat Ciutadana -coneguda per certa esquerra com a 'Ley Mordaza' és vist com un "error" des d'aquestes organitzacions.

I, a sobre, a Podem, creuen que es queda curt. Ho explicava el lleonès Pablo Fernández. El portaveu repeteix a més el que ja hem dit: Irene Montero ha de seguir de ministra si Sánchez vol no haver de deixar la Moncloa.

➡️ Política

Més notícies: