Home amb ulleres i cabell canós parlant en un micròfon mentre sosté un paper, amb un fons de text desenfocat.
POLÍTICA

Carles Puigdemont reacciona als atacs rebuts: 'torna el pressing Junts'

El Govern de Pedro Sánchez els demana una reflexió després d'haver tombat diverses lleis al Congrés

Les darreres 72 hores Junts ha estat objecte d'atacs per part de l'esquerra per votar en contra de la tramitació de la llei de lloguers. El grup parlamentari que lidera Míriam Nogueras va al·legar discrepàncies de forma i de fons. Però van ser acusats de deslleialtat amb el Govern de Pedro Sánchez i d'actuar al servei dels propietaris contra els llogaters.

Míriam Nogueras i Jordi Turull van sortir a defensar la posició de Junts, però faltava la reacció de Carles Puigdemont. El líder a l'ombra s'havia mantingut fins ara al marge. Però les declaracions de María Jesús Montero demanant una “reflexió” a Junts per aprovar el camí d'estabilitat l'han fet reaccionar.

Carles Puigdemont amb jaqueta grisa, amb la mà a la barbeta, sembla pensatiu en un esdeveniment a l'aire lliure.

A través d'un llarg missatge al seu compte de X, Puigdemont ha sortit en defensa del seu partit. El to que utilitza demostra l'enduriment de la seva posició cap al PSOE i que les relacions entre el Govern d'Espanya i Junts no passen pel millor moment.

Puigdemont denuncia un “pressing Junts per terra, mar, aire i Moncloa”, i un “linxament a través dels seus mitjans afins”. A més ha reafirmat la posició del seu partit i ha avançat que no canviaran el sentit del seu vot si no hi ha modificacions a la llei.

El líder de Junts ha compartit un gràfic “que té molt a veure amb el suport o no de Junts a les polítiques econòmiques que afecten Catalunya”. Ha demanat explicacions de “per què a Madrid el 2023 s'han executat inversions públiques per valor d'1,3 milions d'euros més dels que estaven pressupostats. I a Catalunya per valor d'1,2 milions menys dels que van aprovar que es gastarien”.

Junts-PSOE, relacions trencades?

La vicepresidenta del Gobierno, María Jesús Montero, ha volgut pressionar Junts pel seu vot favorable en el camí de l'estabilitat dijous que ve. Es tracta d'una votació clau, perquè és un tràmit necessari per aprovar els pressupostos del 2025. El PSOE es vol assegurar el suport de Junts després que hagin tombat diverses lleis del Govern com l'última dels lloguers.

A Moncloa hi ha la sensació que Junts s'està venjant de la presidència de Salvador Illa a Catalunya. Però Puigdemont ha respost que les votacions de Junts al Congrés estan deslligades del context català. "Els hem parlat de tot això molt abans que es convoquessin eleccions anticipades a Catalunya", ha al·legat.

A més, ha afegit que "barrejar les coses per confondre l'opinió pública i estigmatitzar Junts no és gens una bona idea". Ha demanat al Govern “que siguin honestos” i que “deixin de bramar amb les vísceres per la derrota soferta”.

Junts es defensa de les crítiques

La votació de Junts dijous que ve serà la prova de foc per comprovar l'estat de les seves relacions amb el Govern de Pedro Sánchez. Mentrestant, continua cuejant la polèmica votació sobre la regulació dels lloguers.

Davant l'allau de crítiques de l'esquerra, el diputat Salvador Vergés ha defensat aquest dijous la posició del partit a la comissió de Territori i Habitatge al Parlament. "Llegint de manera invasiva han disminuït un 31% els contractes de lloguer, igual que va passar a Barcelona amb el govern d'Ada Colau", va argumentar. Junts va votar contra la llei perquè “la llei no és un bon text ni aconsegueix l'objectiu que persegueix”.

Vergés ha convidat a presentar una nova proposició que tingui en compte la inversió en habitatge social: “No pot ser que Pedro Sánchez estigui invertint un 1,4% quan la mitjana europea és del 9% ia Àustria i els Països Baixos inverteixen un 30% ”. Va afegir que el que cal són “ajudes directes, avals, incentius fiscals, seguretat jurídica i més”.

➡️ Política

Més notícies: