Carles Puigdemont a una conferència amb una bandera catalana de fons.
POLÍTICA

Carles Puigdemont, molt preocupat per les eleccions a Alemanya

Els usuaris pregunten a l'expresident de què se sorprèn: 'Doncs sí, les esquerres estan de capa caiguda'

La inestabilitat política a Occident és generalitzada i el proper 23 de febrer hi haurà eleccions anticipades a Alemanya, el cor econòmic de la Unió Europea. El motiu per a aquest avenç electoral és el xoc directe dins de la coalició de govern. Tot apunta que l'actual canceller, Olaf Scholz, deixarà el càrrec sense pena ni glòria.

Això sembla preocupar força l'expresident Puigdemont, que a través de xarxes socials va destacar la transcendència d'aquests comicis. “Seran eleccions molt importants per al futur d'Europa, un mes després de la presa de possessió de Donald Trump. Les previsions afavoreixen la CDU i també els ultres d'AfD”, analitza Puigdemont:

Aquesta publicació no ha fet gaire gràcia als usuaris. Són molts els que li retreuen que es mostri preocupat per Alemanya quan la situació de Catalunya és molt preocupant. “I allò nostre? Ah bé, per a un altre dia...”, “Com aneu amb el nou full de ruta?”, “Millor preocupar-nos per Catalunya”, deien els usuaris.

I també eren molts els que deien a l'expresident que és normal que els ultres cada cop tinguin més èxit polític. "De veritat us estranya?", "Doncs sí, les esquerres estan de capa caiguda", "La vostra ximpleria de recolzar l'agenda 2030 ens porta el triomf de la dreta", concloïen els usuaris.

Olaf Scholz parlant davant de micròfons amb un fons blau i símbols de la Unió Europea.

La situació a Alemanya

A Alemanya s'observa la suma clara de factors que impulsen el nou identitarisme polític. Els més destacats són la reculada econòmica industrial, la immigració, la inflació derivada de la guerra d'Ucraïna i, ara, l'impuls de Trump. Això explica que, a més d'AFD, també tingui bones perspectives electorals l'esquerra identitària de Sahra Wagenknecht.

Així mateix, el desordre migratori també explica que durant els darrers mesos l'administració alemanya endurís la política migratòria. El canceller sortint, Olaf Scholz, va arribar fins i tot a demanar “deportacions massives”. Per la seva banda, la Unió Europea en conjunt també ha pres el mateix rumb de mà dura.

Tot i que la causa fonamental d'aquestes tempestes polítiques és l'economia, com s'ha pogut comprovar una altra vegada als Estats Units. En el cas alemany, la situació és doblement preocupant perquè la seva economia ha donat signes inquietants. Allà hi ha, per exemple, els mals resultats d'alguns vaixells insígnia (Volkswagen o Siemens, per exemple).

Això té un efecte directe sobre la pèrdua de poder adquisitiu dels ciutadans, a més dels ciutadans més humils. Alhora, això explica l'altra característica de l'identitarisme polític: que té un gran èxit a les zones populars.

➡️ Política

Més notícies: