Muntatge amb un primer pla de Yolanda Díaz amb cara de preocupació i amb un primer pla d'Irene Montero capcot amb la mà a la mejilla. De fons, una foto d'Elisabeth Duval
POLÍTICA

Les bases de Podemos, contra Yolanda Díaz per la substituta d'Irene Montero

La líder de Sumar provoca una altra guerra contra les bases de la formació morada

Yolanda Díaz ja té la substituta d'Irene Montero. I la decisió de la vicepresidenta segona del Gobierno no ha fet més que reobrir la guerra que mantenen Sumar i Podemos des de fa setmanes. Després de guanyar la batalla per apartar la ministra d'Igualtat del seu nou projecte polític, Yolanda Díaz torna a clavar un fort cop a la formació morada.

Aquest dimarts, Sumar ha presentat la seva nova portaveu de “feminisme, igualtat, drets i llibertats LGTBI+”. Es tracta d'Elisabeth Duval. La nova mà dreta de Yolanda Díaz en matèria de gènere és una figura que no sols no genera consens entre l'espai polític situat a l'esquerra del PSOE. Si no que, a més, causa rebuig en una part d'aquest espectre ideològic, concretament entre les bases de Podemos.

Elisabeth Duval és una filòsofa i escriptora transsexual de 22 anys, tertuliana de programes com El Rojo Vivo de La Sexta. I recentment, ha tingut diverses topades amb la formació morada en general i amb Pablo Iglesias en particular. De fet, els dies en què Sumar i Podem negociaven anar junts a les eleccions del 23 de juliol, el nou fitxatge de Yolanda Díaz no va dubtar a carregar contra el partit d'Irene Montero.

Més enllà de focalitzar la seva crítica a Podem en plenes negociacions, Duval sempre s'ha mantingut propera a rivals polítics dels morats. Estem parlant, per exemple, d'Íñigo Errejón o ara amb Yolanda Díaz. Però és que, a més de les seves preferències, tampoc va tenir cap objecció a discutir i desacreditar públicament Pablo Iglesias.

Pla mitjà d'Elisabeth Duval amb una mà enlaire i els ulls oberts

Del marit d'Irene Montero va deixar anar que “destil·la sectarisme” i que les seves accions són “nocives” per a aquest espai polític. Els seus desacords amb Podemos en fan una figura de poc consens i això ja s'ha notat a les xarxes socials. I és que militants propers a la formació morada ja han criticat el moviment de Yolanda Díaz.

“Apaga i 'vámonos', que complicat m'ho poseu per votar-vos”, comenten. “Enhorabona per fitxar la claveguera de Ferreras, baixo d'aquest vaixell”, afegeixen. "És impossible fer-ho pitjor", "perdent vots en 3,2,1" o "la decadència abans de començar", són alguns altres dels missatges que es poden llegir.

El que deixa clar aquest polèmic fitxatge de Yolanda Díaz és que Sumar i Podemos segueixen enfrontats. Només les necessitats electorals provoquen que hi hagi una mínima treva entre ells. És evident que si la intenció de la vicepresidenta segona del Gobierno era la de sumar, només ha aconseguit una suma molt fràgil.

Els rivals d'Elisabeth Duval estiren hemeroteca

Les crítiques a la nova portaveu de feminisme de Sumar no només tenen el seu origen a les bases de Podem. I és que molts altres usuaris han retret el canvi d'opinió respecte a entrar en un partit polític. “Ho repetiré un munt de vegades: no aniré en cap llista, ni acceptaria per part d'un partit cap càrrec. I crec que també hi ha una mica de credibilitat en el posicionament que té a veure amb això”, escrivia fa un temps.

Publicació a Instagram d'Elisabeth Duval en què afirma que no es ficarà en cap partit polític

Un altre dels retrets que han tirat en cara a Elisabeth Duval va ser la crítica que va fer al Partit Feminista d'Espanya. I és que la nova cap del feminisme de Sumar va titllar aquest partit de tenir “semblants raonables” amb la Falange Espanyola de les JONS.

Tweet d'Elisabeth Duval comparant el Partit Feminista amb la Falange Espanyola
➡️ Política

Més notícies: