Primer pla de Carles Puigdemont visiblement preocupat
POLÍTICA

Carles Puigdemont, obligat a prendre una decisió

El PSOE obliga Junts a deixar la unilateralitat si vol l'amnistia

S'acosta el moment: Carles Puigdemont i Junts per Catalunya han d'escollir entre l'amnistia i oblidar la via unilateral o continuar sent uns outsiders de la política. Així ho ha anunciat el PSOE, que també posa les seves condicions a la investidura, conscient que ningú vol noves eleccions.

Pedro Sánchez va aprofitar el 12 d'octubre per parlar amb els mitjans i traslladar la seva opinió davant les negociacions amb ERC i Junts per Catalunya. El president en funcions va assegurar que el seu partit ja té una proposta de llei d'amnistia, que no distarà gaire de la que va presentar Sumar fa uns dies. El que queda clar és que això no serà un escull: hi haurà amnistia i els de Waterloo podran tornar a Catalunya.

El que passa és que el PSOE també demana coses a canvi més enllà dels 14 vots per contrarestar una opinió pública desfavorable. Sobretot a Puigdemont, que els últims anys ha optat per allunyar-se de la centralitat tant al Parlament com al Congrés. Pedro Sánchez es fia poc de Junts i no ha dubtat a demanar-los un compromís públic amb la “seguretat jurídica”. En altres paraules: que descartin a la via unilateral i un altre u d'octubre.

Com bé recorda El Periódico, tampoc és res nou, ho va fer Quim Torra el 2018 en aquell pacte a Pedralbes amb Pedro Sánchez. Si ara ho fa Puigdemont, però seria una altra cosa. Significaria tancar en certa manera el Procés, encara que ens vulguin vendre el contrari.

Pedro Sánchez vol ara gestos per part dels processistes després del viatge de Yolanda Díaz a Waterloo i la seva trucada de 40 minuts amb Oriol Junqueras. D'ERC se'n refia relativament perquè sap que prioritza mantenir la Generalitat i això ho garanteix el PSC. De Carles Puigdemont i de Junts, no tant.

Pla mitjà de Carles Puigdemont de peu darrere d'un faristol amb un fons blau en una roda de premsa a Brussel·les

Carles Puigdemont: 'The Decision'

Com si fos un documental de Lebron James o Antoine Griezmann, tothom espera la decisió de Puigdemont. En depèn el futur de la política espanyola i, per extensió, catalana.

Si Junts per Catalunya assumeix el marc legal a canvi de l'amnistia, el processisme enterra el seu camí iniciat el 2010 de manera definitiva. Diguin el que diguin, venguin el que venguin. Puigdemont tornarà a Catalunya, amb totes les implicacions que comporten, però serà el garant de l'estabilitat espanyola.

Si, altrament, Junts decideix votar en contra de la investidura, anirem a noves eleccions, Puigdemont seguirà a Waterloo i acostarà el PSOE a la centralitat política. Repetir generals no beneficiaran els processistes i potser serien una bola extra per a Feijóo. Junts continuaria sent 'pura', allunyada del poder i l'escissió de la part més pragmàtica estaria més a prop.

Com veuen, cap de les dues opcions és òptima per a Carles Puigdemont. Faci el que faci tindrà conseqüències a curt termini i haurà d'assumir que el seu relat serà diferent. Suposo que és el que té la vida adulta.

➡️ Política

Més notícies: