Imatge dels líders del PP Alberto Núñez Feijóo i Alejandro Fernández, desafiadors, amb un fons en flames
POLÍTICA

El PP català, la propera batalla interna de Feijóo

El líder popular no compta amb l'actual president del PP a Catalunya, Alejandro Fernández, que està disposat a lluitar per mantenir-se al càrrec

Alberto Núñez Feijóo va ser el principal protagonista de les primeres setmanes d'aquest curs polític. El líder del Partit Popular va ser nomenat candidat a la presidència del Govern per part de Felip VI a l'agost, però no va poder evitar el fracàs. Tot i un marge de cinc setmanes, Feijóo no va obtenir els suports necessaris i va quedar a tres vots d'arribar a la Moncloa.

Després de diverses setmanes al centre de l'actualitat política, el 'no' del Congrés a Alberto Núñez Feijóo va provocar que el rei passés el torn a Pedro Sánchez. Mentre el líder socialista negocia la seva investidura, amb Junts i Puigdemont al centre de totes les mirades, Feijóo ha passat a un discret segon pla mediàtic. Conscient que encara no li ha arribat el torn de la presidència del Govern, ara Alberto Núñez Feijóo té damunt la taula moltes carpetes en clau interna.

Ordenar el Partit Popular i cadascuna de les direccions autonòmiques és una de les prioritats del president del PP. Ara com ara, són quatre les regions on Feijóo pretén canviar líders. Després de fer-ho al País Basc, substituint Carlos Iturgáiz per Javier de Andrés, s'han d'afrontar relleus a Navarra, Astúries, la Rioja i, sobretot, a Catalunya.

Primer pla del polític del PP Alejandro Fernández durant una intervenció al parlament de Catalunya

Feijóo no compta amb Alejandro Fernández

Si alguna cosa és evident és que Alberto Núñez Feijóo ha perdut la confiança en Alejandro Fernández, el president del PP català des de 2018. Aquesta mateixa setmana, en una entrevista a 'Es la mañana de Federico', d'ES Radio, Feijóo evidenciava la seva intenció de renovar el lideratge del partit a Catalunya. "Nosaltres sabem que si no hem aconseguit la majoria necessària per governar és perquè no tenim un PP fort al País Basc i un PP fort a Catalunya", comentava.

En aquest sentit, Feijóo aposta per "enfortir el PP a Catalunya", recordant que, malgrat pujar de dos a sis diputats a les últimes eleccions generals, l'expectativa era més gran. "Si no haguéssim comès errors, podríem haver arribat a vuit o nou diputats i les coses haurien estat diferents", llançava el líder popular. "Veurem les diferents opcions que tenim, depèn de nosaltres fer-ho bé", rematava, referint-se a un més que probable canvi de lideratge a Catalunya.

Si bé és cert que Feijóo no havia estat mai tan clarivident sobre aquest tema, la seva falta de confiança en Alejandro Fernández era notòria. El càrrec del líder català ja va estar en dubte a l'últim tram de la presidència de Pablo Casado i, malgrat els mesos de marge que li va donar Feijóo, la seva posició continua sent molt feble.

Fotomuntatge amb el polític català del PP Alejandro Fernández, amb Cayetana i Jose María Aznar, un a cada costat

Alejandro Fernández, un 'aznarista' disposat a donar la batalla

Forjat en la política local —va ser regidor del PP a Tarragona entre el 2003 i el 2016 i candidat en tres ocasions—, Alejandro Fernández també va ser diputat a Madrid entre el 2011 i el 2015. Allà va entaular una estreta relació amb Pablo Casado, que va comptar amb ell a finals de 2018, quan Xavier García Albiol va abandonar la presidència del PP català. Havia arribat el moment d'Alejandro Fernández, sempre destacat per les seves brillants intervencions al Parlament.

Després de ser nomenat president del PP català el novembre del 2018, Alejandro Fernández no va saber millorar les dades d'un PP ja molt tocat a Catalunya. L'aposta per Cayetana Álvarez de Toledo com a candidata al Congrés dels Diputats o per Josep Bou per a l'Ajuntament de Barcelona van ser dos dels seus fracassos més evidents. Però empitjorar els quatre escons al Parlament i passar a tres va ser la gota que va fer vessar el got.

Fernández va perdre la confiança de Casado, que ja preparava el relleu al capdavant del PP català. Però a Alejandro Fernández li va arribar un baló d'oxigen: l'adeu de Casado i l'arribada de Feijóo. La nova situació li va suposar uns mesos de marge per intentar consolidar-se en el lideratge, i va aconseguir l'ajornament del congrés del novembre del 2022.

La falta de confiança de Feijóo a Fernández es va rubricar amb una decisió subtil respecte a les eleccions municipals del maig passat. Gènova va imposar com a candidata a Tarragona Maria Mercè Martorell, una antiga regidora del partit enfrontada històricament a Alejandro Fernández, que va apartar de la seva llista el sector 'alejandrista'. Una estocada inesperada a la ciutat natal de Fernández, que va obtenir uns bons resultats i que va deixar clares les intencions de Feijóo.

Des d'aleshores, l'enfrontament és evident: per exemple, quan el PP va proposar a Fernández ser candidat a les generals del juliol. El líder del PP català va rebutjar l'oferta d'una sortida elegant i no només això: la va menysprear a les xarxes socials.

El setembre passat, Alejandro Fernández va tornar a airejar les seves diferències. Després de mostrar públicament la seva disconformitat amb algunes veus de Gènova que defensaven el diàleg amb Junts, Fernández va passar a l'atac.

Va seguir en la mateixa línia a la conferència que va pronunciar al setembre per obrir el curs polític com a líder del PP. Allà es va evidenciar la divisió, amb l'absència de noms destacats del PP català com Santi Rodríguez, Nacho Martín Blanco, Dolors Montserrat, Daniel Sirera o Xavier García Albiol.

En qualsevol cas, si alguna cosa ha demostrat Alejandro Fernández és la intenció de donar la batalla per mantenir la seva posició. A banda dels seus suports territorials, compta amb la simpatia del sector més 'aznarista' del seu partit. Noms com Cayetana Álvarez de Toledo o fins i tot Isabel Díaz Ayuso s'han mostrat sempre en la seva línia, encara que cal veure si es mantenen al seu costat quan arribi el moment del relleu.

Muntatge amb els polítics del PP Daniel Sirera, Dolors Montserrat, Nacho Martín Blanco i Manuel Reyes, amb una imatge d'un míting del PP

Manuel Reyes, el favorit per rellevar Alejandro Fernández

Davant d'aquest panorama, creixen les especulacions sobre qui serà el proper president del PP a Catalunya. Són molts els noms que circulen, però alguns guanyen punts a les travesses. És el cas de Manuel Reyes, alcalde de Castelldefels i president provincial del partit a Barcelona des de fa pocs mesos.

Reyes va aconseguir un gran resultat a les darreres eleccions municipals, amb 12 de 25 regidors, recuperant l'alcaldia de Castelldefels després de vuit anys d'oposició. És un home en gràcia dins del partit i el seu perfil agrada molt a Alberto Núñez Feijóo. Sens dubte, és ara com ara el millor posicionat per optar a la presidència del PP a Catalunya.

Però hi ha altres noms que podrien aconseguir el lideratge de la formació. Fa mesos, Feijóo tenia clara la seva aposta per l'exministra i actual eurodiputada Dolors Montserrat. El líder del PP a Barcelona Daniel Sirera, que ja va presidir el PP català, o el diputat Nacho Martín Blanco, són altres de les opcions que s'han plantejat.

Amb Manuel Reyes com a opció més probable, el PP encara el final de l'era Alejandro Fernández. Cal veure si el relleu es pot fer amb cordialitat o si, com sembla, la batalla interna es fa pública i descarnada. Venen mesos d'enrenou al si del PP a Catalunya.

➡️ Política

Més notícies: