Dos homes amb vestits formals posen davant d'un fons de focs artificials.
POLÍTICA

L'últim ball de Pedro Sánchez i Pere Aragonès

Els mandataris es reuneixen avui per darrera vegada amb les negociacions per la investidura a l'aire

El president del Govern, Pedro Sánchez, i el president de la Generalitat en funcions, Pere Aragonès, es reuneixen aquest matí. La reunió servirà per escenificar el traspàs de l'Ingrés Mínim Vital (IMV). Però a ningú se li escapa la importància d'aquesta reunió al nivell més alt entre ERC i el PSOE, a la recta final de les negociacions per la investidura de Salvador Illa i la formació de govern a Catalunya.

La d'avui serà també la darrera reunió institucional entre Pedro Sánchez i un Pere Aragonès que va anunciar la seva retirada de la primera línia política.

La relació entre tots dos ha passat per diverses fases. Una primera fase d'acostament que semblava arribar al cim amb les reunions de la taula de diàleg entre el 2020 i el 2022. Després una fase de distanciament, quan el PSOE va donar per tancat el procés amb l'aprovació dels indults, i finalment un nou acostament després de les eleccions del 23-J.

Tot i això, la taula de diàleg ha estat sempre el gran símbol del canvi de rumb d'ERC en el postprocés i el seu acostament al PSOE.

Va néixer fruit de les negociacions per la investidura de Pedro Sánchez a principis del 2020. Esquerra ho veia com un instrument que havia de portar a la resolució del conflicte català via referèndum d'autodeterminació, mentre que els socialistes ho venien com l'apaivagament del conflicte català. La realitat és que la taula només es va reunir tres vegades i amb acords irrellevants abans que Pedro Sánchez donés per finalitzat el Procés amb la signatura dels indults.

Només la necessitat del PSOE després del 23-J va ressuscitar la taula de diàleg, que es va tornar a refredar després de la caiguda del Govern d'ERC i el recent cicle electoral (12-M i 9-J). Sánchez i Aragonès es tornen a trobar avui per traspassar l'Ingrés Mínim Vital, tot i que fa la sensació que el que hi haurà en realitat serà un traspàs implícit de poder a Catalunya.

Pere Aragonès farà el darrer servei

El 26 d'agost finalitza el termini per investir un candidat abans d'anar a noves eleccions a Catalunya. ERC juga a distracció refredant les negociacions i pujant el preu de la investidura, però tot sembla anar cap a una mateixa direcció. Pere Aragonès vol prestar un darrer servei al seu partit i traslladarà aquest matí al president del Govern la seva proposta de finançament singular per a Catalunya.

Des del Govern asseguren que la reunió d'avui no va de la investidura, i de fet volen transmetre la idea que la pilota és ara a la teulada del PSOE. Consideren que ara toca a Pedro Sánchez moure fitxa, responent a l'ultimàtum que l'ha plantejat Esquerra -o finançament singular, o eleccions anticipades.

Pla mitjà de Pedro Sánchez i Pere Aragonès donant-se la mà, somrient i mirant a càmera

Però l'acord d'aquesta setmana sobre el deute de Rodalies i la delicada situació d'ERC conviden a pensar que l'acord d'investidura és qüestió de dies. L'acord de 1.058 milions d'euros per a Rodalies i l'inici del traspàs del servei a partir del 2025 culmina els compromisos bilaterals acordats en el marc de la negociació per a la investidura de Pedro Sánchez. Però també mostra la bona sintonia entre republicans i socialistes mentre negocien el Govern de la Generalitat.

Cap a la investidura de Salvador Illa

A hores d'ara, sembla que els republicans tenen més a perdre si les negociacions per la investidura de Salvador Illa naufraguen. La repetició electoral condicionaria els pactes en matèria de transport públic i finançament, i llançaria ERC a una més que possible debacle electoral.

En aquest sentit, es pot llegir la reunió d'avui com la voluntat de Pere Aragonès d'acostar posicions i aplanar una mica més el camí per al'acord ERC-PSC.

Això indica que l'escenificació d'avui és un punt final perquè serà única reunió de Sánchez i Aragonès, però alhora marca una línia continuista. ERC continuarà sent el soci preferent dels socialistes a Madrid ia Catalunya. Els socialistes sostindran una Esquerra tocada de mort, i ERC permetrà la investidura de Salvador Illa, crucial per al projecte de Pedro Sánchez també en crisi.

➡️ Política

Més notícies: