Muntatge de fotos de primer pla de Carles Puigdemont somrient i Pedro Sánchez amb cara de preocupació
POLÍTICA

Carles Puigdemont ja juga amb Pedro Sánchez

Junts evita mostrar les cartes per a la constitució del Congrés i irrita el PSOE

La legislatura no ha començat formalment i Pedro Sánchez ja ha pogut comprovar que serà molt difícil governar si depèn dels vots de Carles Puigdemont. El líder de Junts per Catalunya és un expert a prendre la decisió menys esperada i els nervis es van apoderant al PSOE a hores d'obrir les Corts. Els socialistes han mogut fitxa apostant per Francina Armengol per presidir el Congrés, però ningú de Junts ha reaccionat, en un total hermetisme.

Només Carles Puigdemont ha manifestat en una piulada que no en té prou amb el nom d'Armengol. Des de Junts tenen clar que volen collar a Sánchez, per-lo suar i ja demanen "nous gestos" sense determinar massa bé res:

Ningú sap què pot passar a la votació de dijous per a la Mesa del Congrés dels Diputats. Junts per Catalunya decidirà el full de ruta minuts abans de la sessió constitutiva, de manera que la tensió a Ferraz és màxima. Si la legislatura comença amb la presidència del Congrés per al PP, sembla evident que tindrà poc recorregut. Si finalment és Francina Armengol la nova presidenta, Junts s'acostarà a Sánchez, però s'haurà constatat que el líder del PSOE és més fràgil que mai.

Cal recordar que Francina Armengol només serà presidenta si Junts per Catalunya hi vota a favor. La suma del PSOE, Sumar, ERC, PNB, Bildu i BNG és de 171 diputats, mentre que el PP, Vox, CC i UPN en sumen 172. Si el PSOE no aconsegueix la majoria absoluta a primera ronda, hi haurà una segona on la presidència del Congrés s'escull per majoria simple. Carles Puigdemont, doncs, es converteix en aliat imprescindible per a Pedro Sánchez, que espera impacient notícies de Waterloo.

Primer pla de Pedro Sánchez amb cara de preocupació i primer pla mitjà de Carles Puigdemont rient. De fons, una foto de la Mesa del Congrés dels Diputats

Més enllà de la presidència del Congrés: una legislatura impossible

Si un amplia la seva mirada se n'adona que ningú amb una mica de seny pot buscar l'estabilitat amb Carles Puigdemont. Si el PSOE sabrà minuts abans qui mana a la Mesa del Congrés, imaginin què pot fer el líder de Junts durant la legislatura. Cada votació, projecte de llei seria un suplici per a Pedro Sánchez provant de convèncer Puigdemont per aconseguir el seu suport.

La votació d'aquest dijous és una anècdota –entre totes les cometes del món–. Carles Puigdemont ha decidit que vol jugar amb Sánchez i els socialistes i es pot passar quatre anys així. Les generals van ser ja fa gairebé un mes i en tot aquest temps les esquerres han estat incapaces d'acordar ni tan sols la mesa del Congrés. Com es pot pensar que hi pot haver un Govern estable i cohesionat?

Carles Puigdemont entén la política com una cosa particular més enllà de l'interès general. Ho va demostrar forçant la sortida de Junts del Govern de la Generalitat i apostant per la confrontació a totes les institucions. Ara el PSOE li brinda l'oportunitat de ser decisiu al Congrés durant tota una legislatura. Puigdemont ja escollit jugar amb Pedro Sánchez. Només cal veure si els socialistes es deixaran durant molt de temps.

➡️ Política

Més notícies: