Primer pla de Carles Puigdemont amb la mà al front i cara de preocupació
POLÍTICA

Carles Puigdemont, en una cruïlla: deixar caure Pedro Sánchez o no

Després de ser imputat per terrorisme pel Tribunal Suprem i en ple escàndol pel 'cas Koldo', l'expresident té set dies per prendre una decisió que marcarà el seu futur i el de la política espanyola

Si no estava prou moguda la política espanyola amb el 'cas Koldo', la imputació per terrorisme del Tribunal Suprem a Carles Puigdemont ho ha acabat de remoure tot.

Mentre el PSOE intenta que la trama de les mascaretes no faci caure el Gobierno, l'expresident té set dies, com a màxim, per prendre una decisió que marcarà el seu futur, el de Pedro Sánchez i el de tot el panorama polític estatal.

El dia 7 de març és la data límit que tenen el PSOE i Junts per arribar a un acord per a la llei d'amnistia. Les negociacions continuen en marxa. Des del Gobierno asseguren que són optimistes, mentre que des del partit de Puigdemont no obren boca.

Pedro Sánchez capcot

No n'hi ha per menys. La imputació per terrorisme a Puigdemont i la debilitat de l'executiu de Sánchez amb el 'cas Koldo' deixa els juntaires en una cruïlla decisiva. Tenen tres opcions sobre la taula: dues representen seguir lligats al 'sanchisme' i una altra que podria acabar significant la fi de Pedro Sánchez.

Seguir apuntalant el 'sanchisme'

La primera de les opcions que té Junts és baixar del ruc al qual van pujar el 31 passat quan van votar 'no' a la llei d'amnistia al Congrés. Això vol dir acceptar el text proposat en el seu dia pel PSOE i que compta amb el vistiplau de tot el Frankenstein 2.0. De fet, fins i tot ells van donar el seu 'ok' a la proposta, però finalment van fer marxa enrere i es van negar a votar afirmativament.

Aquesta primera opció representaria, d'una banda, que Junts assumeixi que potser Carles Puigdemont no es pot beneficiar de l'amnistia (almenys a curt termini). Un fet significatiu tenint en compte que, a hores d'ara, a ningú se li escapa que, per a Junts, això només va de si l'expresident es pot salvar o no.

Muntatge amb un pla mitjà de Carles Puigdemont parlant des de la tribuna del Parlament Europeu i un altre de Pedro Sánchez fent el mateix

D'altra banda, aprovar el text tal com està significaria seguir lligats al 'sanchisme' en un moment en què el Gobierno està més contra les cordes que mai. Es tracta d'una posició que hauran de justificar molt bé davant dels seus. I ja sabem com és d'important el relat per a Junts. I més ara en ple any electoral a Catalunya.

Tensar la corda amb el PSOE

La segona opció per a Junts és aprofitar l'actual feblesa del PSOE per forçar que finalment acceptin les seves esmenes. Encara que això pugui representar jugar-se-la a què el text definitiu no acabi passant el filtre del Constitucional o d'Europa.

De moment, el Goberno no sembla estar per la labor. Tot i això, la pressió pel 'cas Koldo' pot provocar que acabin cedint. Ja sigui amb tot el que demana Junts o, en tot cas, buscant algun punt mig que permeti a uns salvar la papereta i als altres poder vendre la moto, davant de l'electorat processista, que han aconseguit una nova cessió de Sánchez.

Deixar caure Pedro Sánchez

L'última opció que tenen els juntaires és no arribar a cap acord amb el PSOE i que l'actual proposta de la llei d'amnistia caigui de manera definitiva. Això, alhora, obriria dos escenaris.

Un, que s'iniciïn des de zero, de nou, els tràmits per aprovar una llei d'amnistia, cosa que seria una fugida endavant per a totes les parts. O dos, que Junts llenci la tovallola davant les dificultats que hi ha per amnistiar Carles Puigdemont, deixi de donar suport al 'sanchisme' i, per tant, propiciar que el Gobierno acabi caient.

De fet, l'entorn mediàtic de Junts ja fa dies que prepara els seus per a aquest possible escenari. Aleshores, serà moment de buscar alternatives a la sortida personal de Carles Puigdemont. I potser una d'elles sigui la de començar a mirar amb bons ulls la proposta de l'indult condicionat de Feijóo.

➡️ Política

Més notícies: