Muntatge amb un primer pla del Rei Felip VI amb cara seriosa i de Carles Puigdemont parlant i mirant el rei. De fons, una imatge de la casa de Puigdemont a Waterloo
POLÍTICA

Carles Puigdemont també ataca al rei Felip VI però li surt malament

L'expresident apel·la a l'origen franquista de la monarquia

Havien sortit Pere Aragonès, Jordi Turull, Anna Erra i Dolors Feliu contra el discurs de Nadal del Rei Felip VI, però hi faltava Carles Puigdemont. El líder de Junts no ho ha pogut evitar i també s'ha sumat a la campanya antimonàrquica. Ho ha fet a través del canal habitual de difusió, Twitter.

Puigdemont ha fet referència a un missatge de l'escriptor Joan Lluís, criticant la defensa de la Constitució que va fer el rei Felip VI. Ha aprofitat per atacar els fonaments de la institució. "L'actual monarquia va ser restaurada pel franquisme", ha afirmat, "així que és comprensible que no acabi de saber com funciona la democràcia".

Puigdemont afegeix que "no és que tinguin al·lèrgia a l'opinió de la gent, que també, sinó que la seva cultura política no ho arriba a entendre". L'expresident es volia guanyar així l'aplaudiment fàcil en plena campanya de l'independentisme contra la monarquia. Però una vegada més, els comentaris al missatge no el deixen gaire bé.

Lliçons de democràcia?

El missatge de Carles Puigdemont ha convençut els més acèrrims a l'expresident, però també ha provocat moltes crítiques dels seus. Un dels indignats diu que “me la bufa la monarquia espanyola i la seva democràcia, el que volíem era la independència de Catalunya”. I lamenta que “milers de persones ens mobilitzem, però no tenim líders ferms en qui confiar”.

“Qui es va carregar el parlament del Consell de la República donant lliçons de democràcia”, se sorprèn algú. Un altre la recorda que ha estat Junts qui ha investit el govern espanyol “que avala el discurs del rei”. La retreuen que critiqui “una monarquia a la que tu blanqueges davant la UE recolzant el règim del 78”.

Imatge de Carles Puigdemont amb Oriol Junqueras i el Rei Felip

“Ens heu enganyat”, afegeix aquest usuari indignat, “ens heu estafat i lluny d'anar-vos per la vostra incompetència seguiu donant lliçons i prenent-nos per imbècils”. Hi ha qui li recorda que CiU “va recollir els alcaldes franquistes”. En diuen “cansino” i li retreuen haver-se venut per una amnistia.

Junts necessita gesticular

El missatge de Carles Puigdemont se suma a les crítiques de Junts al discurs del rei Felip VI. El secretari general, Jordi Turull, va considerar “irrellevants” les paraules del monarca i va recordar el discurs del 3 d'octubre del 2017. La presidenta del Parlament, Anna Erra, va dir que el rei “no falla mai” en la defensa de la unitat de Espanya.

Forma part d'una estratègia de gesticulació en un moment especialment delicat per als postconvergents. El pacte d'investidura amb el PSOE els ha deixat molt tocats, fins al punt que ja els comparen amb ERC. No és estrany que Puigdemont utilitzi qualsevol oportunitat per criticar les institucions i els símbols espanyols.

Però cada missatge que publica el líder de Junts és respost per una legió d'indepes indignats que li recorden el pacte amb el PSOE. Sembla evident que l'expresident ha perdut l'ascendent de què encara gaudia fins fa poc entre els independentistes. Aquests demanen nous projectes i nous lideratges per passar pàgina al processisme.

➡️ Política

Més notícies: