El president del Consell de la República, Carles Puigdemont, durant la constitució de l'Assemblea Territorial del Consell de la República, el 2 de març de 2024
POLÍTICA

Carles Puigdemont anunciarà la setmana que ve la candidatura a les eleccions

La figura és clau per presentar una batalla entre dues amb Salvador Illa i diluir les expectatives d'ERC

Carles Puigdemont té previst aclarir la setmana que ve el seu camí cap a la candidatura a les eleccions catalanes del proper 12 de maig. Així ho ha afirmat en declaracions als mitjans des del Parlament Europeu a Estrasburg. La televisió pública catalana i El Nacional, mig pròxim a Junts, donen per fet que l'expresident encapçalarà les llistes de Junts a les eleccions.

El pas endavant de Puigdemont augmenta la incertesa sobre el futur polític pel poc marge que ofereixen els terminis de l'amnistia. Cal recordar que Junts va votar el 30 de gener passat en contra de la llei, que ha hagut d'esperar fins ara per aprovar-se. Això endarrerirà la seva aplicació fins després dels comicis, deixant a l'aire una eventual investidura de Carles Puigdemont.

Com expliquem a E-Notícies , Puigdemont té via lliure per presentar-se a les eleccions malgrat els processos judicials que té oberts, però no podrà tornar a Espanya fins que es pugui aplicar la llei. Si la llei no arriba a temps, el líder de Junts no pot assistir al debat d'investidura. Això arruïnaria els seus plans, que passen per optar a la presidència de la Generalitat de manera efectiva i no com a mer acte simbòlic.

Una cursa a contrarellotge

El Congrés ha aprovat avui la llei d'amnistia, però ara comença un periple legal i institucional que endarrerirà la seva aplicació com a mínim dos mesos. Puigdemont ha advertit que "amb el calendari a la mà" podrà ser present al debat d'investidura. Però el Tribunal Constitucional ja li va impedir el 2018 ser investit present, i per romandre possessió del càrrec haurà d'anar presencialment al Parlament.

Per tant, ara comença una carrera a contrarellotge perquè l'amnistia entri en vigor abans del debat d'investidura. Davant el risc que finalment no arribi a temps, Junts podria optar per presentar un altre candidat i reservar Puigdemont per a les eleccions europees del 9 de juny. Però l'expresident està disposat a jugar-s'ho, convençut que la seva figura és essencial per competir amb el PSC.

Muntatge amb un pla mitjà de Salvador Illa mirant a càmera i altre de Carles Puigdemont parlant en una roda de premsa. De fons, una imatge difuminada de l'hemicicle del Parlament de Catalunya

Junts veu les eleccions del 12 de maig com la repetició de l'escenari de les del 21 de desembre del 2017. El 2021 va quedar tercer per darrere del PSC i ERC, però comptava amb l'handicap de ser un candidat simbòlic. En canvi, a Junts recorden que Puigdemont va guanyar les eleccions del 2017 quan estava oberta la possibilitat de ser investit president.

Junts necessita Puigdemont

Les opcions de Junts en aquestes eleccions passen per confrontar Puigdemont amb Illa i minimitzar així la figura de Pere Aragonès, ja de per si mateix molt desgastat. Els postconvergents saben que la seva figura ho canvia tot. A més de l'efecte que tindrà el retorn a Catalunya, obligarà a canviar les estratègies dels rivals i podrà marcar l'agenda de la campanya electoral.

A Junts no tenen un candidat alternatiu amb prou carisma per diluir el protagonisme d'ERC a la lluita amb el PSC. Per això Puigemont és imprescindible perquè Junts pugui competir de tu a tu amb Salvador Illa. L'expresident encara no ha confirmat la candidatura, però segons el seu entorn és qüestió de dies.

Puigdemont jugarà la carta del retorn del President a l'exili per encapçalar l'última fase del procés cap a la independència. Junts ven la tornada de Puigdemont com un rellançament del Procés, i l'expresident ven l'amnistia com el primer pas cap al referèndum d'autodeterminació. L'únic dubte és saber si continua conservant la seva ascendència al votant independentista, i si l'acord amb el PSOE li passarà factura.

➡️ Política

Més notícies: