Muntatge amb fotos d'Alberto Núñez Feijóo i Carles Puigdemont, amb un cor al mig
POLÍTICA

Carles Puigdemont i Alberto Núñez Feijóo: quan no es tracta d'amor, però t'agrada

La cúpula del Partit Popular s'uneix al PSOE i rehabilita la figura del líder de Junts per Catalunya com a actor polític: tots dos partits mantenen converses des d'estiu

Les eleccions generals del 23 de juliol van donar a Carles Puigdemont l'excusa perfecta per rehabilitar-se com a actor polític. Des de Waterloo va veure l'oportunitat de tornar a Catalunya i va decidir que havia arribat el moment que Junts baixés de la muntanya per tornar a la política. És tal el poder de Puigdemont dins del seu partit que la seva situació personal marca l'estratègia de la formació, així de simple. Carles Puigdemont torna a l'arena i Junts s'uneix a Frankenstein i s'ofereix a governar amb Collboni a Barcelona.

Oblidat ja l'u d'octubre i les promeses incomplertes durant sis anys, Junts per Catalunya cerca un nou relat que sigui creïble. De moment se sustenta en la figura de Puigdemont, però ja ha donat indicis de cap on vol anar. Sembla que s'ha adonat -tard i amb la boca petita- dels problemes d'inseguretat i convivència, alhora que va arraconant el sector de Laura Borràs .

Muntatge amb un primer pla d'Alberto Núñez Feijóo amb cara de resignació i un pla mitjà curt de Puigdemont rient

En resum: Junts per Catalunya sembla que vol tornar a l'antiga Convergència. I pocs dirigents del partit encarnen millor aquesta nova etapa que Albert Batet, home de la confiança de Puigdemont i amb un sorprenent poder dins de la formació. Sorprenent perquè no sembla a primera vista un bon líder, ni un orador convincent. Menys encara un dirigent amb un currículum envejable.

Albert Batet va ser un dels encarregats de reunir-se amb el Partit Popular després de les generals. Era un secret de domini públic que aquest primer dimecres del 2024 publica La Vanguardia. Batet serveix per a tot: tant exigeix al Govern la independència com s'erigeix com el contacte de Junts amb el PP. Perquè l'important d'aquesta reunió a l'agost no va ser la negativa a arribar a un acord, sinó que va ser el dia que va començar la relació entre Puigdemont i Feijóo.

"És un contacte que es conserva", escriu Lola García a La Vanguardia. L'actual PP de Feijóo, tebi en la qüestió territorial i sense gaire ideologia al darrere, ja fa mesos que llança floretes a Puigdemont, cosa que desespera el PP català i que només s'entén per tacticisme. Feijóo creu que només pot ser president si aconsegueix entendre's amb Junts i el PNB i de moment no canvia d'opinió. A l'altra banda hi ha Carles Puigdemont, que vol ser home d'Estat i ha decidit mantenir aquesta via oberta amb el PP.

Muntatge de Feijóo, Puigdemont i Sánchez

A Puigdemont li agrada Feijóo, encara que només sigui per estratègia

L'actual nivell polític català es podria resumir a la frase que recull avui Lola García. Junts busca en el PP una relació "pragmàtica" i ho resumeixen així: "de sexe, no d'amor". Aquesta és lestratègia de la formació que ara mateix dóna estabilitat al Gobierno de Pedro Sánchez.

Sembla normal que a Puigdemont, forjat a l'antiga Convergència i en el poder, li agradi Feijóo. El problema és que ara mateix és impossible que li pugui donar suport, perquè ja costarà convèncer els seus que no renuncia a res pactant amb el PSOE. Servidor no creu que ho aconsegueixi, però s'han vist coses més rares a Catalunya.

De moment Albert Batet és qui tonteja amb el PP i s'envia missatges "cordials i sincers" per mantenir un diàleg trencat des del 2017. És la rehabilitació definitiva de Carles Puigdemont, la seva gran fita després de l'u d'octubre. Amb només set diputats ha aconseguit que Pedro Sánchez lo coincideixi l'amnistia i es reuneixi pròximament amb ell, i que Feijóo busqui un acord amb ell per al futur. Com diria la cançó, no és amor, és una obsessió.

➡️ Política

Més notícies: