Imatge del President de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, assegut al seu escó amb cara reflexiva
POLÍTICA

La ciutat on viu Pere Aragonès, la que puja més l'IBI a tot Catalunya

L'impost s'incrementa un 25% respecte al 2023 a Pineda de Mar


Els ajuntaments catalans van impulsar l'any passat un increment d'impostos per contrarestar l'augment de la despesa per la inflació i els salaris. Això va provocar una onada de protestes a diverses localitats catalanes. Els veïns van clamar contra la pujada impositiva, sobretot de l'Impost de Béns Immobles (IBI).

Aquest 2024 ha arrencat amb una nova pujada de l'IBI del 5% de mitjana a les principals localitats catalanes. Això inclou les capitals de comarca i les poblacions de més de 20.000 habitants. El rànquing està encapçalat per Pineda de Mar, el municipi on va néixer i on hi viu el president de la Generalitat, Pere Aragonès.

Segons les dades publicades, a la ciutat de Pere Aragonès aquest any s'incrementa l'IBI un 25% respecte de l'any anterior, fins al 0,79%. Això es tradueix en una pujada de 95,80 euros, rècord absolut a tot Catalunya. La segona localitat on més puja és Tortosa, amb un 20% més que el 2023 (49,83 euros).

L'alcalde assenyala la Generalitat

L'ajuntament de Pineda de Mar, presidit per Xavier Amor (PSC), va justificar la pujada en un context general de pressió fiscal a Catalunya. També va admetre que l'afectació seria més gran aquest any, per la dificultat de fer front a les finances locals. L'alcalde va assenyalar com a causa el deute de la Generalitat en alguns serveis.

A la majoria de municipis catalans, la pujada impositiva s'ha aplicat després de molts anys amb els impostos congelats. És el cas de Pineda, on l'IBI no es tocava des del 2016. Aquests darrers anys, l'ajuntament havia aconseguit mantenir la qualitat dels serveis sense apujar les taxes.

Però la crisi dels ajuntaments també ha arribat al consistori de Pineda, on l'IBI s'ha incrementat especialment. Això sí, l'administració ha posat bons del 50% a disposició de les famílies més vulnerables “per no deixar ningú enrere”. En tot cas, aquesta és la situació ara mateix a la ciutat de Pere Aragonès.

No només l'IBI

L'Impost de Béns Immobles (IBI) és un dels que ha pujat més, però no l'únic. Per exemple, a moltes localitats també s'ha incrementat la taxa d'escombraries, en relació amb la nova llei de residus i sòls contaminants per a una economia circular. A partir de l'any que ve, els ajuntaments hauran de cobrar una taxa que cobreixi el 100% del cost del servei.

Alguns municipis han començat a fer els deures perquè l'impacte sigui menor l'any que ve. Però des del Govern assumeixen que el canvi generarà un increment del cost per als municipis, que obligarà a apujar els impostos. Dit d'una altra manera, lluny d'acabar-se, l'augment d'impostos no ha fet res més que començar.

➡️ Política

Més notícies: