Primer pla de Carles Puigdemont amb cara de sorpresa i la boca oberta

POLÍTICA

Carles Puigdemont, cada cop més acorralat pel cas del Tsunami

El Tribunal Suprem acusa l'expresident d''exercir un control absolut sobre una organització amb caràcter terrorista'

Els fiscals del Tribunal Suprem han fet un nou pas en qualificar Carles Puigdemont com a “líder absolut” de Tsunami Democràtic. Afirmen a més que els fets "encaixen perfectament en el terrorisme" i acusen l'expresident d'"encoratjar accions violentes". Això acorrala una mica més Puigdemont, que ara mateix veu perillar la seva inclusió a la llei d'amnistia.

Vet aquí el quid de la qüestió, perquè l'acusació de terrorisme impediria Puigdemont acollir-se a una llei d'amnistia que ara mateix no contempla aquest delicte. A això s'hi afegeix l'acusació de traïció a l'Estat, per la suposada trama russa del Procés. S'acumulen els problemes per al líder de Junts, però també per al PSOE, ja que si Puigdemont no entra a l'amnistia salta pels aires l'acord de legislatura.

L'entorn de Puigdemont, per la seva banda, denuncia una ofensiva de la judicatura espanyola amb prevaricació inclosa. Es tractaria d'una nova persecució a l'independentisme, amb la intenció d'evitar que la llei d'amnistia s'apliqui sobre molts represaliats. Mentrestant, la judicatura, l'oposició i el mateix cap de l'Estat, el rei Felip VI, han fet pinya al voltant de la independència judicial i la integritat dels jutges.

El fiscal Cadena contra Carles Puigdemont

El fiscal de sala, Fidel Cadena, ha emès una resolució en nom dels fiscals del Tribunal Suprem sobre la relació de Puigdemont amb Tsunami Democràtic. Cal recordar que aquesta plataforma va coordinar el 2019 les accions de protesta contra la sentència del Procés. Entre elles el bloqueig de l'aeroport de Barcelona-El Prat, que ara els fiscals consideren com a accions amb caràcter terrorista.

Sobre l'expresident, afirmen que exercia un control absolut sobre aquest “grup organitzat de caràcter terrorista”. Asseguren que la finalitat era "desestabilitzar greument les estructures polítiques i econòmiques d'Espanya", amb el "suport públic i privat, i el patrocini intel·lectual i ètic de Puigdemont". Per això demanen que el Tribunal Suprem assumeixi la causa, i interrogui el mateix Puigdemont i Ruben Wagensberg.

Els fiscals apunten a una “pluralitat de presumptes delictes penals” com el de detenció il·legal terrorista per la presa de l'aeroport del Prat. També aprecien un delicte de lesions greus contra les Forces i els Cossos de Seguretat de l'Estat. Finalment, un delicte de falsedat documental i danys patrimonials.

Carles Puigdemont contra el fsical Cadena

Carles Puigdemont acaba de respondre a través de Twitter a les acusacions de la fiscalia del Tribunal Suprem. “Que un fiscal espanyol conclogui que sóc el líder absolut d'una organització terrorista només es pot explicar per dues raons: una, que doni credibilitat a una informació delirant i manipulada dels serveis policials, i dos, que sabent que és una informació delirant la faci servir per a un propòsit purament polític”, afirma.

Puigdemont acusa jutges, fiscals, policies, mitjans i sectors polítics de “creure que qualsevol mitjà és lícit per defensar Espanya”. També acusa “els qui no formen part d'aquesta trama” de “manca de voluntat per perseguir aquestes conductes”. Per si en quedava algun dubte, afirma que aquestes conductes són “delictives”.