Muntatge amb dues imatges de Ione Belarra i de Yolanda Díaz
POLÍTICA

Podemos canvia d'estratègia amb Sumar

El partit morat ha deixat clar quin és el seu nou full de ruta


Podem ho acaba de deixar clar, s'allunya cada cop més de Sumar i la seva líder, Yolanda Díaz. “Havíem de frenar en sec l'operació que porta en marxa aquests dos darrers anys, que tenia per objectiu substituir-nos per una esquerra servil al règim”, ha assegurat Ione Belarra aquest dissabte.

Durant el dia d'avui, en un acte celebrat al Teatre Fernando de Rojas, a Madrid, la secretària general de Podem ha volgut deixar clar el nou full de ruta del partit. Un full de ruta basat en un canvi d'estratègia que estarà fonamentat en l'“autonomia” del partit i l'“enfortiment com a organització”.

Després de les males dades registrades a les passades eleccions del 23 de juliol, Podem ha vist necessari un canvi dràstic i aquest passa per trencar amb Sumar. La situació entre Podem i el partit liderat per Yolanda Díaz havia estat convulsa des de fa temps i els morats han dit, finalment, prou.

Podem concedirà acords electorals només si són “útils” i “sense vets”

Podem ha presentat avui el nou document que ha de servir com a guia per a l'actuació política del partit d'ara endavant. Un document que ha tingut el suport dels vots d'un total de 26.741 militants del partit, és a dir, del 86,59 dels votants.

Hi queda clar quin serà el camí de Podem des d'ara. Per començar, han marcat límits amb Sumar, assegurant que únicament arribaran a acords d'unitat quan aquests siguin “útils, convenients i eficaços” políticament i electoralment.

I és que, després de no haver aconseguit les seves expectatives a la jornada electoral del 23 de juliol, Podem sembla no estar disposat a fer més concessions. A més, han aprofitat per llançar un dard a Yolanda Díaz i al seu partit. Han afirmat que només acceptaran unir-se amb Sumar per a futures llistes electorals quan aquestes “es conformin sempre mitjançant primàries obertes sense restriccions sense vetos”.

No només això, sinó que també han deixat clar que, des d'ara, prendran molt més en compte que es garanteixi el respecte mutu a l'“autonomia de les diferents forces polítiques que conformin la coalició corresponent”.

Així han deixat clar que no estan disposats a tornar a passar pel mateix que ja va passar a les passades eleccions amb Irene Montero o Echenique. Cal recordar que, des de la unió dels dos partits Yolanda Díaz ha anat traient poder als morats. Els vets a aquests dos polítics n'han estat un clar exemple.

És més, al document presentat avui s'exalça la figura d'Irene Montero, especialment el seu paper com a ministra d'Igualtat: “Ha de seguir tenint visibilitat i un paper fonamental en el desenvolupament de la nostra política juntament amb la secretària general, Ione Belarra”.

Així doncs, el partit ho ha deixat clar, la ruptura amb Sumar ja no té marxa enrere. Podem no està disposat a tornar a unir-se amb Sumar si no es compleixen les condicions que ara marquen. No volen tornar a repetir el que va passar el 23-J i el canvi es podria veure amb les properes eleccions europees del 2024.

➡️ Política

Més notícies: