Un home amb ulleres i barba en primer pla, amb una dona somrient i aixecant la mà al fons, i un tuit en català superposat.
POLÍTICA

Onada de crítiques a Pere Aragonès per les seves paraules sobre les eleccions a França

'A mi tampoc m'agrada com has deixat el país per molt demòcrata que et creguis', li responen

El triomf històric de la dreta radical a França a la primera volta de les legislatives, ahir a la nit, ha provocat tota mena de reaccions. Entre elles la de Pere Aragonès, president en funcions de la Generalitat, que ha expressat la seva preocupació en un missatge a X: “És urgent que els demòcrates ens unim per frenar l'extrema dreta a tot arreu i oferim als nostres ciutadans una alternativa de benestar i prosperitat”.

El partit de Marine Le Pen ha escombrat Macron amb més d'un terç dels vots i se situa per primera vegada com a primera força a França. Els identitaris mai no havien estat tan a prop del poder, i la seva victòria ha sacsejat tot Europa.

El seu ressò ha arribat fins a Catalunya, on ERC, i Pere Aragonès en particular, fa mesos que s'erigeixen com a dic de contenció de l'“extrema dreta”.

El republicà adverteix que “els resultats de la primera volta de la legislativa a França són molt preocupants”. El seu missatge a les xarxes socials porta més de 500 respostes, la majoria crítiques. “A veure si ho he entès, demòcrata ets tu i els que pensen com tu, i els que no són tots fatxes, és així?”, li responen irònicament.

Atacs a Pere Aragonès i a l'esquerra

Una usuària de X recorda a Aragonès que “el partit que ha guanyat a França és una força democràtica encara que no ens agradi”, i que “a mi tampoc m'agrada com has deixat el país per molt demòcrata que et creguis”.

Ramon Audet li recrimina que “els qui demostreu tenir un problema de dèficit democràtic sou els esquerrans, que no accepteu el que vota el poble”.

Francesc resumeix el que està passant a França, afirmant que “ens ompliu els barris de gent perillosa i el poble respon”, i que “tota la culpa és del bonisme de les esquerres”.

Un altre internauta formula un dubte al President en funcions, i és “on és la vostra alternativa de benestar i prosperitat” i “per què creus que puja l'extrema dreta”. Li retreuen que “només governeu per col·locar els vostres, esteu desconnectats de la realitat, i a sobre culpeu la gent”. Són molts els qui pensen que és ERC i gent com Pere Aragonès qui fa la campanya a l'“extrema dreta”.

Comentaris d'usuaris a les xarxes socials sobre la situació política a Catalunya i l'extrema dreta a Europa.

“Envaïts, empobrits, brutícia, inseguretat, narcos, violència, okupacions, navalles, armes de guerra i discriminació dels catalans”. Amb aquest missatge recorden a Pere Aragonès “el benestar i la prosperitat” que ha portat a Catalunya. I li recorden que a països socialdemòcrates com Alemanya o Dinamarca també han dit prou a la immigració il·legal massiva.

Debat obert a Catalunya

Els missatges mostren un afartament evident dels ciutadans de Catalunya. El Govern de Pere Aragonès va encadenar diverses crisis com la d'educació, la de la sanitat o la del camp, encara que allò que la gent critica sobretot són les seves polítiques de foment de la immigració il·legal i la inseguretat.

A més a més, el darrer any del govern d'ERC va veure l'auge d'Aliança Catalana, un partit independentista d'ordre i antiimmigració que ha irromput al Parlament amb dos diputats. Això ha polaritzat la societat catalana. Per això l'auge de Le Pen a França també ha tingut el seu ressò aquí, com es reflecteix al tuit de Pere Aragonès i les respostes salvatges dels catalans indignats.

➡️ Política

Més notícies: