L'entrada d'un edifici del carrer José Garrido que estava okupat, el 20 de juliol de 2021, a Madrid (Espanya)
POLÍTICA

El calvari que viuen uns veïns per l'okupació d'un edifici públic a Catalunya

Gairebé deu anys de problemes no sembla que siguin suficients perquè l'administració trobi una solució

A la ciutat de Mataró tenen un problema amb una promoció d'habitatge públic. Es tracta de dos edificis al barri del Pla d'en Boet. El problema no és cap altre que la delinqüència i l'okupació, que són tot un via crucis per als veïns.

Segons informa el mitjà Capgros, la situació s'ha complicat durant els darrers mesos, amb la recent okupació de mitja dotzena de trasters. Els veïns asseguren que han vist menors d'edat i persones amb mascotes. Els okupes haurien trencat el pany per accedir així a l'edifici.

Entre altres problemes, els veïns es troben amb deposicions fecals als passadissos o en bosses. Així mateix, cuinen en zones que, com uns trasters, no estan adaptades per a la ventilació, de manera que els riscos són evidents. De la mateixa manera, també es donen baralles entre els mateixos okupes, que deixen imatges dantesques.

"Ens hem trobat amb més trasters oberts, sang pels passadissos i dins d'un traster, a més de molta brutícia, i l’habitació on hi ha els comptadors de la llum està inundada d'aigua", expliquen els veïns a aquest mitjà.

La seva fama el precedeix

Com també és habitual en aquests casos, la resposta de l'administració és inexistent; més que res perquè aquesta promoció pública arrossega els mateixos problemes des de fa una dècada. L'any 2015, la Generalitat es va comprometre a reconduir la situació, encara que segons els resultats es mostra impotent.

Ajuntament de Mataró

Les autoritats no han aconseguit eliminar el que sens dubte és un coàgul de criminalitat. "Es tracta d'un bloc on sempre hi ha hagut ocupacions, tràfic de drogues, prostitució, a més dels incendis provocats al pàrquing, i dues inundacions d'aigües fecals", narra un veí.

El problema del Pla d'en Boet ja ha adquirit entitat política. La delegació de Vox a Mataró ha anunciat la seva intenció de “Portar aquesta problemàtica al ple de setembre. Els veïns tenen por”:

Per desesperança dels veïns, la retòrica de l'administració en aquests moments no és gaire diferent de la de tots aquests anys.

El consistori contempla la possibilitat de desallotjar l'edifici si s'aconsegueix demostrar que hi ha risc d'habitabilitat. Per la seva banda, la Generalitat també diu que està “treballant” per trobar una solució.

Pel que sembla, deu anys no han estat suficients per trobar aquesta solució.

➡️ Política

Més notícies: