Imatge de la façana de l'edifici de Caixabank amb el cartell del logotip de l'empresa
POLÍTICA

Continuen les especulacions sobre el control polític de CaixaBank

Els moviments polítics que aquests dies afecten CaixaBank passen per alt la ingent obra social de la Fundació: són més de 500 milions d'euros a l'any.

El vendaval polític a Catalunya i la successió d'Isidre Fainé segueixen donant de què parlar a les rotllanes polítiques. A partir d'aquí tot són murmuracions, reunions a molt alt nivell i gent fent-se el llit mútuament. La Fundació la Caixa, en definitiva, és al centre de les maniobres polítiques i ningú no sembla parar atenció a l'altre gran assumpte: l'obra social. Per entendre-ho, fem abans un mapa de la situació.

Objectiu La Fundació

Un dels punts clau de l'acord entre PSOE i Junts parla de 'facilitar i promoure el retorn a Catalunya de la seu social de les empreses'. I sobre aquesta volta de les empreses, la Fundació té molt de protagonisme i la raó per això és simple. Concretament, 24.500 milions d'euros en inversions financeres, és a dir, comandament en plaça a molts consells d'administració.

D'aquí ve l'interès dels partits per controlar la presidència de l'entitat i, així, apuntar-se el gol d'haver tornat les empreses a Catalunya . Sobre això, periodistes com Jesús Cacho, de Vozpopuli, asseguren que, ara mateix, el PSC és el més interessat a la maniobra. A la seva manera, té sentit: volen avançar-se Junts i reforçar la seva ja privilegiada situació de cara a les autonòmiques.

Salvador Illa a la trobada 'Objectiu Actualitat', al Palau Euskalduna, a 2 d'octubre de 2023, a Bilbao

Segons aquesta mateixa rumorologia, hi hauria un munyidor a l'ombra pilotant la successió de Fainé en benefici del PSC: Javier Solana. L'històric socialista és molt proper al banquer català i és a l'òrbita de la Fundació. Pel que sembla, hauria facilitat una trobada entre Fainé i Salvador Illa que, al seu torn, va precedir una visita de Fainé a la Moncloa.

Què passa amb l'obra social?

Aquestes maniobres, però, no casen amb els tempos vaticans de La Diagonal i amb l'aclaparador grau de discreció de Fainé. Perquè, per més que es digui, la necessitat d'estabilitat política ha de ser màxima per plantejar-se tan sols la tornada a Catalunya. Així mateix, aquests tripijocs polítics són difícils - encara que no impossibles - perquè estan controlats des del Ministeri, el Banc d'Espanya i el BCE.

Al marge que a ningú se li acudeix parar esment a l'enorme magnitud de l'obra social de la Fundació. I la veritat és que no hi ha raons per passar-ho per alt. És la segona fundació més gran d'Europa i els recursos econòmics que mobilitza són ingents per si mateixos.

No és doncs una qüestió accessòria la de l'obra social: parlem de 500 milions d'euros anuals i 5000 milions ja invertits. Al marge que finança alguns àmbits de gran valor afegit com la investigació científica. El 2025, per exemple, obrirà les portes a Barcelona un dels centres de recerca en immunologia més grans d'Europa.

L'entitat financera, en suma, s'enfronta a un intent d'intervenció política i no és la primera vegada. Des de la Fundació, l'objectiu fonamental és garantir-ne la independència així com la continuïtat de l'obra social. La legislatura i el final de la presidència de Fainé coincideixen, així que pròximament veurem com es resol la situació.

➡️ Política

Més notícies: