Fotografia d'equip d'un equip de futbol femení amb les noies lluint vel islàmic
POLÍTICA

Els burquinis i els vels islàmics al futbol, prohibits a França

Mentrestant, el Govern dona llum verda a l'ús dels burquinis a les piscines públiques de Catalunya

A Catalunya ja és legal portar burquini a les piscines públiques. El Govern va donar llum verda la setmana passada a la possibilitat de lluir aquest polémic vestit de bany. Així ho va defensar la portaveu de l'executiu català, considerant discriminatori la prohibició d'aquesta vestimenta que molts cataloguen d'antifeminista i misògina.

Aquesta aprovació contrasta amb la decisió que ha pres França respecte a aquesta peça. I és que, al país veí, està prohibit portar burquini a les piscines públiques. Ho està des de l'any passat, concretament des del juliol del 2022, quan el Consell d'Estat va considerar que el seu ús “viola el principi de neutralitat” respecte a la religió.

D'aquesta manera, el màxim òrgan judicial de França donava per tancada la polèmica respecte al burquini a les piscines públiques. La mesura complirà un any des de la seva aprovació, just quan a Catalunya s'ha donat llum verda a utilitzar-les a les piscines d'ús públic.

Prohibit el vel al futbol

Mentre que a Catalunya el Govern autoritza aquestes peces religioses, a França se n'està regulant l'ús. I és que la setmana passada, el mateix Consell d'Estat que va prohibir el burquini va decidir impedir el vel islàmic al futbol femení. A més, aquest òrgan judicial també prohibeix qualsevol signe que comporti una adscripció religiosa, política o sindical.

Segons aquest estament, es vol “garantir el bon desenvolupament dels partits de futbol” femení, a més d'“evitar qualsevol confrontació o enfrontament”.

D'aquesta manera, la Federació Francesa de Futbol i col·lectius com la Lliga del Dret Internacional de les Dones aconsegueixen una victòria davant d'entitats defensores de pràctiques islàmiques. I és que consideraven que el vel islàmic “és un símbol de submissió i apartheid sexual”. A l'altra banda, organitzacions com Hijabeuses, defensaven l'ús del vel i consideren una discriminació que no es prohibeixin tatuatges de certs futbolistes, que també inclouen símbols religiosos.

En tot cas, França fa un pas més a la regularització de símbols religiosos en espais públics. Si fa un any era el torn dels burquinis, ara ha tocat als vels islàmics als partits de futbol. Sens dubte, l'ús d'aquestes peces de roba ha esdevingut objecte de debat i polèmica a França des de fa anys. Uns debats i polèmiques que, ara, es traslladen a Catalunya amb un Govern que, a diferència dels estaments judicials francesos, donen llum verda al seu ús.

➡️ Política

Més notícies: