Primer pla mitjà de Gonzalo Boye mirant a l'horitzó
POLÍTICA

Boye, d'advocat de Puigdemont a tenir negocis amb narcos

Demana incloure's a l'amnistia dels 4.000 'perseguits' del Procés

Gonzalo Boye, l'advocat de Puigdemont i ídol immaculat del procés, serà jutjat per blanqueig de capitals amb el narcotraficant Sito Miñanco. L'Audiència Nacional ha rebutjat les al·legacions de Boye per evitar el judici. Aquest cop les seves maniobres no han funcionat, i haurà de respondre davant de la justícia.

La policia i la fiscalia creuen que Gonzalo Boye hauria col·laborat amb el narco José Ramón Prado Bugallo, més conegut com a Sito Miñanco, en un cas de blanqueig de capitals entre el 2016 i el 2018. Tenen indicis que el va ajudar a introduir diverses tones de cocaïna i a crear un entramat criminal per blanquejar els diners obtinguts amb la droga.

Retrat oficial de Carles Puigdemont com a President de la Generalitat de Catalunya

Els fets s'haurien produït quan Boye era advocat de Miñanco, abans de començar a representar els líders del Procés. L'advocat i el narco van presentar al·legacions per alliberar-se del judici. Però el tribunal les ha rebutjat, i el cas torna ara a l'actualitat just quan el PSOE negocia amb Puigdemont el Govern espanyol.

Gonzalo Boye demana l'amnistia també per a ell

Els fets es van produir quan Miñanco complia condemna en règim de semillibertat a la presó d'Algesires, el 2016. El narco preparava un gran desembarcament de droga procedent de Colòmbia, i en un moment donat va necessitar la col·laboració del seu advocat, Gonzalo Boye.

Els colombians reclamaven un pagament per avançat de 890.000 euros. Uns mulers de Miñanco van volar a Colòmbia per entregar els diners, però van ser interceptats per la policia duanera que en va requisar la quantitat. La missió de Boye era falsificar uns documents per recuperar els diners requisats.

Boye sempre ha negat els fets i s'ha presentat com una víctima més de la persecució a l'independentisme. De fet, demana acollir-se a l'amnistia que sol·licita per a 4.000 “perseguits” del procés. Això és el que ara està a sobre de la taula de les negociacions entre el PSOE i Junts.

El fosc passat de Gonzalo Boye

Les acusacions contra Gonzalo Boye per les connexions amb el narco s'hauran de demostrar en seu judicial. El que sí que està sentenciat és que va col·laborar amb ETA en el segrest de l'empresari Emiliano Revilla. L'Audiència Nacional el va condemnar a 14 anys de presó per aquests fets el 1996.

La justícia va considerar provat que Boye, llavors militant d'un grup ultraesquerranista xilè, va prestar el seu cotxe als etarres per vigilar l'empresari abans de segrestar-lo i tancar-lo durant mesos en un zulo.

Primer pla mitjà de Gonzalo Boye amb la boca oberta

Boye va aprofitar els seus anys de reclusió a Carabanchel per estudiar Dret. Després de sortir de la presó es va especialitzar a defensar casos polèmics com el d'un jove acusat de deixar un agent de la Guàrdia Urbana de Barcelona en estat vegetatiu.

Boye no es posava sostre, i tant presentava un pols contra l'exministre de Defensa israelià com s'unia a la defensa de l'exagent de la CIA Edward Snowden, acusat de revelació de secrets. Després de la lluna de mel amb els narcos, Boye va trobar en l'independentisme català la seva última gran oportunitat per reinventar-se.

➡️ Política

Més notícies: