Muntatge amb fotos de personatges
POLÍTICA

Quins blocs polítics hi ha a l'Eurocambra i on són PP i Vox

El PP forma part del Partit Popular Europeu mentre que Vox és al grup dels Conservadors i Reformistes

El 9 de juny vinent els espanyols elegeixen 59 diputats de l'eurocambra, el parlament europeu, d'un total de 750. Aquestes eleccions vénen marcades per la desafecció dels espanyols cap a les institucions europees, però també pel desconeixement de com funciona el procés electoral i el parlament. Tot i que se segueixen votant partits, aquests formen part de coalicions de partits a nivell europeu que voten conjuntament en les decisions que es prenen a l'eurocambra.

Muntatge amb una urna i bandera europea

Per decidir el vot en aquestes eleccions és important conèixer no només el programa electoral dels partits sinó també a quins blocs pertanyen. Això és el que passa per exemple amb el PP i Vox, que malgrat compartir programes semblants i fins i tot governs regionals i ajuntaments a Espanya, a Europa integren dues coalicions diferents.

Quines coalicions hi ha a Europa i on es troben el PP i Vox? Quin programa tenen i quines mesures defensen la coalició del PP i el bloc on hi ha Vox?

Els 7 grups de l'Eurocambra

El grup majoritari de l'Eurocambra és el Partit Popular Europeu, que amb 176 escons representa el centredreta i la democràcia cristiana tradicional. Vet aquí el PP, fent coalició amb la CDU alemanya i els Republicans francesos.

Entre el centredreta i l'esquerra hi ha els liberals, que agrupats a Renew Europe Group són la tercera força amb 102 representants. En aquest grup hi ha Ciutadans, al costat del moviment d'Emmanuel Macron i els liberals portuguesos, entre d'altres.

L'esquerra està dividida en tres blocs. El més majoritari és l'Aliança Progressista de Socialistes i Demòcrates, on hi ha el PSOE, i són la segona força del parlament europeu amb 139 diputats. Al Grup dels Verds hi ha la coalició ERC/Bildu/BNG, i es diferencia del Grup de l'Esquerra, on hi ha Podem, Esquerra Unida i els Anticapitalistes.

La ultradreta es divideix en dos grups. Un és el dels Conservadors i Reformistes Europeus, on hi ha Vox amb el partit de Geòrgia Meloni i el Llei i Justícia polonès. Un altre és el d'Identitat i Democràcia, on no hi ha representació espanyola i hi ha el partit de Marine Le Pen, la Lega Nord i l'Alternative für Deutschland alemany.

Partit Popular Europeu: què defensen

El Partit Popular (PP) és, juntament amb la CDU alemanya, l'actor més important del principal grup de l'Eurocambra, el Partit Popular Europa. La candidatura encapçalada per Dolors Montserrat presenta un programa basat en cinc eixos: l'enfortiment de l'Estat de Dret, les mesures per a les famílies i els joves, la defensa del mercat comú, més inversió en seguretat i defensa, i un model migratori més restrictiu.

El Partit Popular Europeu va impulsar i va defensar l'aprovació del nou Pacte de Migracions i Asil que endureix les condicions de sol·licitud d'asil, planteja un pacte amb els països d'origen per evitar l'arribada d'immigrants a les fronteres europees i estableix una nova relació de solidaritat de tots els països membres amb països d'arribada. El PP ha plantejat en aquesta campanya l'electoral la proposta perquè els immigrants s'adhereixin als valors fundacionals de la UE, com ara la igualtat entre homes i dones.

Pel que fa a la qüestió més candent en aquestes eleccions, la crisi agrària, el PP s'ha compromès a “alçar la veu del camp espanyol a Brussel·les”. Entre les mesures, proposa que la Comissió d'Agricultura assumeixi competències específiques en matèria d'aigua per fer front al problema “d'una vegada per totes”. També proposen declarar el sector alimentari com un sector estratègic, reduint les importacions de tercers països i simplificant la càrrega burocràtica al sector primari.

Conservadors i Reformistes: quin és el programa de Vox

Vox té un pes rellevant al grup dels Conservadors i Reformistes, amb el lideratge de Jorge Buxadé i noves cares com la del candidat Juan Carlos Girauta. Sota el lema "Ens sentiran", el partit de Santiago Abascal ha plantejat una campanya electoral basada a equiparar el PP amb el PSOE i presentar-se com l'alternativa a l'Europa globalista i de les elits. El programa està basat en deu punts on destaca la derogació del Pacte Verd i la impugnació de l'Agenda 2030, la defensa de la sobirnia nacional, la mà dura contra la immigració i la protecció dels productes nacionals.

Muntatge de Jorge Buxadé i la bandera de la Unió Europea

Vox defensa que la Política Agrària Comuna ha de contribuir a la productivitat i la modernització de la producció espanyola, i aconseguir preus rendibles per als venedors i assequibles per al consumidor. Prometen “acabar amb les condicions ideològiques verdes a les ajudes” i protegir el producte espanyol, eliminant la burocràcia i revisant tots els contractes comercials per exigir “que qualsevol producte importat de tercers països compleixi amb les mateixes normes”.

A més, Vox promet acabar amb les polítiques progres dissenyades des de Brussel·les i defensar el dret a la vida i el respecte a la família com a institució bàsica: "S'està finançant amb els nostres diners tota una agenda progressista que ataca la llibertat, enfronta les famílies, inunda Europa de multiculturalisme i criminalitza especialment el nostre món rural”. Sobre immigració, prometen revertir les polítiques europees que causen l'efecte crida i continuar liderant la reforma del reglament EURODAC d'identificació i seguiment dels immigrants il·legals que accedeixen a Europa.

➡️ Política

Més notícies: