Muntatge fotogràfic amb Arnaldo Otegi en primer pla i Pedro Sánchez de fons
POLÍTICA

Bildu confirma que tornarà a pactar amb el PSOE

També critiquen el lema ‘Que te vote Txapote’

Bildu no amaga les cartes de cara al 23 de juliol i els pactes que puguin venir posteriorment. La formació d'Arnaldo Otegi ha deixat clar que la seva aposta és continuar donant suport a Pedro Sánchez després de les eleccions. Com tots els partits progressistes, els independentistes bascos ho fien tot a “tancar les portes a la dreta”.

Mertxe Aizpurua, cap de llista d'EH Bildu per Guipúscoa, també ha fet seu el mantra que es va repetint dia a dia entre les formacions d'esquerres. El 23 de juliol “hi ha molt en joc” perquè hi ha el risc que “governi la dreta i la ultradreta”. Per això, han allargat la mà a Pedro Sánchez. "L'altra opció sabem quina és i no ens agrada", remarcava.

El desig de la candidata de Bildu és que en els propers 4 anys hi hagi “un govern que faciliti polítiques progressistes”. I que, per això, “l'esquerra independentista basca i catalana seran totalment necessàries”. En aquest sentit, Mertxe Aizpurua s'ha mostrat convençuda que “els telèfons tornaran a sonar”.

'Que et voti Txapote', un lema “indigne” per a Bildu

Aizpurua també s'ha referit a la frase 'Que te vote Txapote'. Aquest lema ha generat molta polèmica en els últims dies. Fins i tot les víctimes d'ETA s'han dividit sobre la qüestió, ja que alguns el titllen d'intolerable i d'altres de llibertat d'expressió.

Bildu és dels que s'han posicionat contra la utilització d'aquest lema. La formació independentista basca creu que no cal “utilitzar políticament” les víctimes d'ETA per anar “en contra de Pedro Sánchez”. I consideren que és “indigne utilitzar-lo així”. “A Bildu no ens trobaran aquí”, ha assenyalat la candidata de la formació a Guipúscoa, Mertxe Aizpurua.

La representant de Bildu no s'ha mullat a l'hora de considerar si la frase 'Que et vote Txapote' banalitza el terrorisme. Però també ha volgut expressar que, després d'haver “escoltat” algunes víctimes, assegura que “així ho creuen elles”.

Passen de la proposta d'Oriol Junqueras

En un míting al País Basc, Oriol Junqueras va llançar la proposta de fer un referèndum d'autodeterminació conjunt amb Catalunya. Aquest dimecres Mertxe Aizpurua ha defensat que "el dret a l'autodeterminació s'ha d'exercir com a tal". Però també ha deixat clar que “cal ser una mica assenyats a l'hora de plantejar qüestions com aquestes”.

Plànol mitjà d'Oriol Junqueras durant un míting d'ERC a la campanya de les eleccions municipals del 2023

Bildu, doncs, per als propers 4 anys aposta per defensar que es compleixin els Estatuts d'Autonomia del País Basc i Navarra. I deixa en un segon pla un possible referèndum. “Això cal fer-ho sense presses i sense urgències”, remarca Aizpurua.

➡️ Política

Més notícies: