Muntatge amb fotos de personatges
POLÍTICA

A qui beneficia una repetició electoral a Catalunya?

El PSC sortiria com a clar favorit per ampliar el seu avantatge sobre Carles Puigdemont

La sessió constitutiva del Parlament ha iniciat la XV legislatura a Catalunya. El president de la cambra, Josep Rull, ha fixat el 25 de juny com a data per al primer debat d'investidura. Aleshores s'obrirà un període limitat per a la formació de govern, que finalitzarà el 26 d'agost.

Si en aquesta data ningú no ha aconseguit formar una majoria parlamentària, es dissoldrà el parlament i es convocaran noves eleccions.

Pla mitjà de Salvador Illa en un míting del PSC somrient i aixecant la mà dreta per sobre del cap

Ara mateix es presenten dues alternatives. Una, la més realista, un govern de coalició encapçalat pel PSC amb els Comuns i el suport a la investidura d'ERC. Un altre, més improbable per no dir gairebé impossible, que el PSC s'abstingui a la investidura de Puigdemont.

Tal com estan les coses, sembla que el PSC és el més interessat a evitar la repetició electoral, mentre que les opcions de Junts passarien per bloquejar la investidura de Salvador Illa i forçar unes noves eleccions. Però és realment així? A qui convé més la repetició electoral a Catalunya?

El PSC podria augmentar l'avantatge

El PSC i el PP van ser els dos partits que més van créixer a les passades eleccions del 12 de maig a Catalunya. Els socialistes van augmentar cinc punts i nou diputats, mentre que el PP va pujar uns set punts i va guanyar dotze escons més. De la resta de partits només van millorar resultats Junts i Vox, però va ser per un avantatge mínim.

També cal destacar els resultats d'Aliança Catalana, que es presentava per primera vegada i va aconseguir un 3,7% dels vots i 2 diputats.

L'experiència assenyala que normalment la repetició electoral tendeix a concentrar el vot en dues opcions, com passa als sistemes electorals de segona volta. A les eleccions del 12 de maig hi va haver una clara tendència a la concentració del vot de les esquerres al PSC. Aquesta tendència es pronunciaria encara més en cas d'haver-hi una repetició electoral, cosa que es traduiria en més vots i escons.

El PP es beneficiaria del vot útil

Així ho confirma una enquesta recent d'AC Report per a La Razón, segons la qual el PSC podria créixer fins als 45 escons i augmentar encara més la distància amb Puigdemont. Això sí, la prioritat dels socialistes és amarrar el govern per evitar unes eleccions que sempre són una incògnita.

Cal no oblidar que malgrat els bons resultats obtinguts, Illa va tenir una campanya molt dura marcada pels presumptes casos de corrupció del PSOE. Però si hi ha noves eleccions, el PSC surt com a favorit i hi ha la convicció que tard o d'hora tot apunta a Illa president.

Muntatge de fotos de primer pla d'Alejandro Fernández amb cara seriosa i, de fons, el logo del Partit Popular (PP)

La repetició també podria beneficiar el PP d'Alejandro Fernández, que aspiraria a aglutinar el vot útil contra el PSC i apuntar el sostre històric de 18 diputats. Vox ha demostrat que té una base sòlida al voltant dels 10 diputats, i sembla difícil que pateixi massa oscil·lacions.

Optimisme a Aliança Catalana

La repetició electoral tampoc disgustaria Aliança Catalana, que ara mateix està jugant amb el vent a favor.

L'enfonsament del processisme i la inseguretat disparada creen el context propici perquè la formació de Sílvia Orriols continuï creixent. A les eleccions del 12 de maig es van quedar a un grapat de vots d'aconseguir un diputat per Barcelona, i confien que aquesta vegada podrien aconseguir-ho. I més, tenint en compte que tindrien assegurada la seva presència als mitjans, especialment als debats electorals televisius.

El processisme, costa avall

La gran incògnita seria Junts, on creuen que una repetició electoral els beneficiaria pel retorn de Carles Puigdemont. És cert que la tornada de Puigdemont introduiria un factor desconegut fins ara i li permetria fer campanya des de Catalunya. Però per ara les enquestes mostren un estancament de Junts als 35 diputats si hi hagués noves eleccions.

Muntatge Carles Puigdemont al Congrés dels Diputats

Junts podria créixer a costa de l'enfonsament d'ERC, que segons les enquestes continuaria caient en cas de repetició electoral. Però aquest espai és limitat i no n'hi hauria prou per frenar l'enfonsament general del processisme que ve observant-se des de les municipals del maig del 2023. De fet, Junts va voler polaritzar la campanya passada (Illa contra Puigdemont) per concentrar el vot i va tenir un creixement molt menor del que s'esperava. Aquest enfonsament del processisme és probable que ni el pugui frenar una llista conjunta entre Junts i ERC a l'estil Junts pel Sí.

Els partits que més perdria davant d'una repetició electoral són els que més van patir el 12 de maig: ERC, Comunes i la CUP. La crisi internes obertes als tres partits fan témer el pitjor si cal tornar a acudir a les urnes.

➡️ Política

Més notícies: