Imatge d'Ada Colau, dels Comuns, amb Jaume Collboni, del PSC
POLÍTICA

Barcelona, pendent del nou Govern espanyol

Hi haurà moviments importants en funció del que passi a Madrid

Comença la partida d'escacs després de les eleccions generals de diumenge. Pedro Sánchez i Yolanda Díaz volen convèncer Carles Puigdemont per tornar a formar Gobierno i de la resposta de Junts dependrà anar una altra vegada a eleccions o no. No serà un joc ràpid, arriba l'agost i tot anirà molt més lent del que és normal. El dia 17 es constituiran les Corts Generals i el 22 els grups parlamentaris, mentre que la Sessió dInvestidura ja serà després de linici del curs escolar.

Prepareu-vos, doncs, per a una novel·la de misteri llarga, densa. Amb actors principals, però també altres de secundaris esperant què passa per moure també fitxa. Sobretot a Catalunya, on la política municipal i autonòmica estarà molt supeditada al que passi al Congrés. Ironies de la vida, els partits processistes jugaran les seves cartes a Catalunya en funció del que passi a Madrid.

Qui també està esperant són els principals líders de l'Ajuntament de Barcelona. L'alcalde Jaume Collboni ha començat una ronda de contactes just després de les generals, una curiosa coincidència. Amb només deu regidors de 41, busca qui vulgui entrar a governar amb ell i totes les mirades apunten als Comuns. El principal problema, però, seria l'encaix d'Ada Colau, alcaldessa durant vuit anys i sense un perfil discret per ser actriu secundària al govern municipal.

L'alcaldessa de Barcelona Ada Colau en un acte públic envoltada de micròfons de la premsa
Ada Colau, ministra?

La solució sembla a la cantonada. Si es confirmés un Gobierno de PSOE i Sumar, Ada Colau té tots els dècims del sorteig per ser ministra. Íntima de Yolanda Díaz, Colau representa l'únic lloc on Sumar no ha perdut ni vots ni escons. Seria a més una sortida digna per a l'exalcaldessa i justificaria que continuï de moment a l'ajuntament sense moure fitxa.

Per Jaume Collboni el viatge de Colau cap a Madrid seria també un alleujament. L'entrada dels Comuns al govern municipal seria automàtica i, encara sense majoria absoluta, guanyaria múscul. A més, tornaria l'equilibri de forces entre Madrid, Barcelona i la Generalitat, de manera que tindria ERC de cara per aprovar pressupostos.

El principal problema, però, és l'encaix de Junts. Perquè la jugada sigui rodona, Carles Puigdemont ha de facilitar la investidura de Sánchez. Xavier Trias ja ha descartat que Barcelona sigui moneda de canvi, però ha demanat a Collboni que defineixi qui vol de soci prioritari. Junts no pot entrar a governar amb un Collboni d'alcalde, és evident. Però podria donar-li suport extern -sumaria majoria absoluta- si el PSC 'passa' dels Comuns.

És un escenari també a tenir en compte, perquè el PSC tindria content Junts, Colau podria anar igualment de ministra i ERC només vol mantenir la Generalitat. El cas és que Barcelona està esperant el que passi a Madrid. I no només això, sinó que tot està preparat per moure's ràpidament.

➡️ Política

Més notícies: