Imatge de Miriam Nogueras a la compareixença del 23-J a la seu de Junts per Catalunya
POLÍTICA

L'independentisme radical aboca Junts a noves eleccions

Demanen a Puigdemont que no cedeixi a les pressions

Junts per Catalunya, el partit de Carles Puigdemont, té a les mans una oportunitat històrica. Els set diputats són clau per a la governabilitat d'Espanya. Això els situa en una posició privilegiada per posar el Govern contra les cordes i fer valer les seves ambicioses demandes.

Però el partit també carrega amb una enorme responsabilitat. Si rebaixa les demandes pot acabar com ERC, acusats de traïdors i castigats electoralment. Si manté el pols i força unes noves eleccions, es pot guanyar el sambenitola llufa d'haver fet pujar el PP i el Vox al poder.

Muntatge amb tres plans mitjans de Laura Borràs, Carles Puigdemont i Jordi Turull amb cara de preocupació

No és estrany que en les últimes hores hagin començat les pressions sobre Junts. D'una banda, per part de l'espai d'En Comú Podem que demanen al partit de Carles Puigdemont estar a l'alçada i no donar una segona oportunitat a PP i Vox. D'altra banda, per part de l'independentisme radical que aboca Junts al bloqueig polític.

L'independentisme radical marca línies vermelles

La tesi de l'independentisme radical és evident: Junts ha d'exigir l'amnistia i el referèndum d'autodeterminació com a condicions innegociables per a la investidura de Pedro Sánchez. Si el PSOE no accepta, cal anar a unes eleccions noves.

La premsa processista ja ha iniciat la campanya perquè Carles Puigdemont no rebaixi les pretensions. Vicent Partal ha marcat la línia des de la seva editorial a Vilaweb. El director del diari demana a Junts “aguantar les pressions” i “dir no sense por de les repercussions”.

Aliança Junts-CUP-abstencionistes

Partal representa l'independentisme enfurismat contra el poder tou d'ERC que s'ha revelat com un fracàs inapel·lable. A la seva editorial carrega durament contra la taula de negociació i els acords amb el PSOE. "El resultat ha estat una enorme reculada, impossible d'amagar malgrat l'obsessió d'aquest partit pel control mediàtic i la fabricació dels relats", diu.

Imatge de militants independentistes cremant cartells d'ERC, CUP i Junts per Catalunya

El director de Vilaweb demana als seus dirigents fermesa, ja que “ningú entendria que Junts acabés votant a favor de la investidura de Sánchez a canvi d'un esquifit peix al cove”. L'editorial ho té clar, “o hi ha un canvi real i tangible, o Junts haurà d'aguantar la posició dient no a Sánchez i Feijóo”.

Partal està eufòric perquè ara “l'independentisme fort té la paella pel mànec”. Però recorda a Junts que “ara han de demostrar que són iguals que Esquerra”. En un pas més, apel·la a Junts, la CUP i els abstencionistes a “trobar la manera d'entendre's per avançar en la via de la confrontació amb Espanya”.

➡️ Política

Més notícies: