Muntatge amb fotos de personatges
POLÍTICA

Barcelona impulsa un pla proposat pel PP per eradicar assentaments il·legals

La moció ha estat aprovada per unanimitat a la comissió d'urbanisme i habitatge

Segons dades recents, unes 400 persones, 37 d'elles menors, viuen en assentaments il·legals a Barcelona. El líder dels populars a la ciutat comtal, Daniel Sirera, ha demanat en reiterades ocasions l'actuació municipal per acabar amb aquesta xacra que genera inseguretat, incivisme i problemes de convivència. El govern municipal encapçalat per Jaume Collboni, del PSC, impulsarà ara un pla de desmantellament gràcies a una moció del PP aprovada per unanimitat.

L'ajuntament haurà de presentar ara un pla d'assentaments irregulars que reculli dos aspectes.

D'una banda, el nombre d'assentaments irregulars que hi ha a la ciutat de Barcelona amb la relació dels espais públics o privats ocupats. La majoria estan ubicats en naus industrials, però també estructures precàries com barraques i caravanes. El pla haurà de fer constar la ubicació desglossant les dades per districtes.

En segon lloc, un pla d'acció a desenvolupar per part del govern municipal en coordinació amb l'Oficina d'Assentaments Irregulars. Haurà de concretar les línies d'actuació amb el barraquisme des del vessant social, urbanístic i d'habitatge. La finalitat és eradicar els assentaments irregulars dacord amb el que estableix el Pla municipal dhabitatge 2016-2025.

El portaveu del PP a l'ajuntament de Barcelona, Juan Milián, ha fet la votació favorable a la moció presentada pel seu grup municipal. Ha celebrat que per fi es pugui acabar amb la situació de “desenes de nens” que “viuen precàriament en aquests assentaments a Barcelona”.

El problema dels assentaments

Barcelona compta amb uns 70 assentaments irregulars on hi viuen 400 persones i una trentena llarga de menors. La majoria es troben en naus industrials abandonades i solars sense ús, on els habitants aixequen barraques o instal·len les seves caravanes per viure-hi. La principal concentració de barraques és al districte de Sant Martí, i els que hi viuen solen ser persones de l'est i subsaharians que viuen de la ferralla i la revenda d'articles recollits dels contenidors.

Alguns són especialment conflictius, com el de Vallcarca, del qual Sirera ja va sol·licitar el desmantellament fa uns mesos per garantir la seguretat dels veïns. En aquest cas, fa més de deu anys que uns okupes viuen amuntegats en barraques on s'acumula la brutícia i amb el consegüent risc d'incendi.

En tots aquests casos, el PP ha demanat l'actuació municipal en coordinació amb els serveis socials per garantir la protecció dels adults i els menors que viuen als assentaments.

Pla de xoc al Raval

A més, el grup municipal popular ha proposat un pla de xoc per acabar urgentment amb la situació de degradació del barri del Raval. "Els delinqüents s'han fet forts, les administracions han perdut la seva autoritat", va dir Milián al ple de l'ajuntament, en defensa dels comerciants i els veïns "aterroritzats". També ha lamentat que "no hi ha un sol dia sense males notícies al Raval", en al·lusió als robatoris, la violència, les drogues, les màfies i l'incivisme.

El PP proposa un pla de xoc de 50 milions anuals per a “més policia, càmeres de videovigilància, triplicar els agents cívics i eradicar els narcopisos”. En paral·lel, proposen fomentar la vida cultural i comercial del barri per frenar-ne la degradació.

➡️ Política

Més notícies: