Primer pla d'Alberto Núñez Feijóo, líder del Partit Popular, amb cara de preocupació
POLÍTICA

Aznar i Vox debiliten Feijóo abans de la investidura

El líder dels populars, sense rumb i cada cop més sol

La imatge d'avui d'Alberto Núñez Feijóo arribant a l'acte de cloenda del Campus FAES al feu d'Aznar deixa en evidència la debilitat del líder popular. El PP ha intentat visibilitzar la unitat entre l'expresident i el candidat a la investidura. Però el resultat ha estat una imatge impostada que revela la submissió de Feijóo i la seva manca de projecte.

Feijóo queda com un líder desdibuixat i sense un rumb ferm davant del desafiament que plantegen les negociacions entre Sánchez i Puigdemont. Primer es va venir a negociar amb Junts, ara es veu arrossegat per la intransigència d'Aznar. I el pitjor és que ja pocs creuen en la seva capacitat per derrotar el sanchisme.

A més, aquests dies s'ha reobert la guerra entre el PP i Vox que amenaça de fer saltar fins i tot algun govern autonòmic. Ja poc queda d'aquell optimisme regnant a les seus de la dreta a la ressaca electoral del 28-M. El que hi ha és un líder fagocitat per Aznar i per Vox en vigílies del debat d'investidura.

Feijóo, a l'ombra d'Aznar i d'Ayuso

José María Aznar continua tenint un ascendent indiscutible dins l'espai conservador espanyol. La seva influència contrasta amb la deriva d'un Feijóo diluït, erràtic, que sembla sempre anar a rebuf dels esdeveniments. El “basta ya” d'Aznar aquesta setmana ha estat el cop a sobre de la taula que li reclamen a Feijóo fa temps.

Únete al boletín de E-NotíciesLas NOTICIAS DE VERDAD
Unirme

En un moment en què el PSOE i Junts estan negociant línies vermelles com l'amnistia i el referèndum, el líder del PP fa picades d'ullet al nacionalisme i obre les portes al partit de Puigdemont. Primer es va obrir a la negociació amb ells, i després va intentar rectificar però va tornar a ficar la pota parlant d'“encaix” de Catalunya i per tant comprant el llenguatge nacionalista.

Primer pla d'Isabel Díaz Ayuso somrient i mirant a l'horitzó

El seu lideratge està avui tan discutit que Gènova va convocar els barons per emfatitzar el suport a la seva figura. Els líders territorials van avalar la seva estratègia, però li van demanar més fermesa i claredat. I davant la seva tebior va acabar sent Aznar qui va trucar a la mobilització de la dreta als carrers, secundat per Isabel Díaz Ayuso i Alejandro Fernández.

Així és com la presidenta de Madrid, cridada a rellevar Feijóo a la presidència del PP, i el líder dels populars catalans, enfrontat a la direcció a Gènova, s'han erigit com a punta de llança del Partit Popular com a avantguarda del front constitucionalista. Ara queda per definir el paper de Vox en aquesta lluita.

Vox amenaça una altra vegada amb la ruptura

Tot i que el pacte entre el PP i Vox a Múrcia semblava segellar l'aliança de la dreta, les últimes hores s'ha revifat el foc de la tensió. Un cop més, l'origen ha estat el desvergonyiment de la presidenta extremenya del PP cap a Vox. Els d'Abascal han deixat clares les intencions de fer saltar el govern autonòmic pels aires.

Pla general d´una manifestació constitucionalista a Barcelona. Diversos manifestants subjecten una bandera espanyola gegant mentre llueixen samarretes amb el logotip de Ciutadans d'un cor format per les banderes de Catalunya, Espanya i Europa

La topada no fa sinó evidenciar que els pactes territorials van ser de conveniència i no basats en una relació de veritable confiança. En alguns territoris com el País Valencià i les Balears hi ha una major solidesa. Però a Múrcia i Extremadura s'han obert les esquerdes al principi de canvi.

El PP vol monopolitzar la manifestació contra l'amnistia convocada a Madrid el 24 de setembre. De moment es neguen a convidar oficialment Vox, lliscant que és un acte obert a tothom que vulgui. Els plans d'Abascal passen de moment per un gran desembarcament a la manifestació convocada per Societat Civil Catalana a Barcelona, el 8 d'octubre.

Aleshores ja s'haurà dilucidat el camí de la investidura de Feijóo, encara que tant el PP com Vox semblen actuar ja pensant en una repetició electoral. La consigna de Vox fins ara era evitar desgastar Feijoo fins després del debat d'investidura, però la crisi a Extremadura ho ha canviat tot. Ara, Feijóo i Abascal semblen tornar a prendre posicions davant d'una més que probable repetició electoral amb data 14 de gener.

➡️ Política

Més notícies: