El secretari general del PSOE i president del Govern, Pedro Sánchez, emportant-se les mans al capdavant a l'acte d'inici de la campanya, al Pavelló de Convencions de la Casa de Camp de Madrid
POLÍTICA

El PSOE ja pensa en la repetició electoral

Màxima discreció al voltant de l'amnistia

Al PSOE cada cop veuen menys clar que es pugui aprovar una llei d'amnistia abans de la investidura de Pedro Sánchez. A Ferraz mantenen la discreció com a arma, mentre confien a estovar Puigdemont abans de la data límit. L'única realitat és que ara mateix tot segueix a l'aire.

Conscients d'això, la direcció del PSOE ha donat instruccions perquè ningú al partit se surti ni una coma del discurs oficial. La línia l'ha marcat el mateix Pedro Sánchez aquest matí: “Em dedicaré a dialogar amb les altres forces polítiques i amb la societat civil per avançar cap a un projecte de progrés plenament coherent amb la lletra i l'esperit de la Constitució”.

La consigna és no parlar explícitament de la llei d'amnistia per deixar oberta la porta a una possible repetició electoral. Si la negociació arriba a bon port, el PSOE ho podrà anunciar controlant el relat. Si fracassen, aniran a noves eleccions amb el mèrit de no haver-se doblegat davant de Puigdemont.

Partida d'escacs en silenci

De moment, entre els socialistes regna l'optimisme. La feblesa de l'independentisme després de la punxada de la Diada dóna més marge de maniobra al PSOE per negociar mentre el lideratge de Feijóo fa aigües i segueix la crisi a la dreta. A Ferraz creuen que tant la investidura com la repetició electoral els beneficia.

Muntatge amb un primer pla de Carles Puigdemont i Pedro Sánchez somrient

La direcció socialista planteja l'escenari actual com una complexa partida d'escacs on el més important és guardar silenci. Els precedents demostren el risc de la publicitat a so de bombo i platerets. Com quan Pedro Sánchez va prometre portar Puigdemont a Espanya, o com quan va dir que no indultaria els líders del procés.

Aquesta vegada el PSOE no es vol enganxar els dits i sustenta tota la seva estratègia en un silenci escrupolós. Qualsevol declaració a favor de l'amnistia hipotecaria Pedro Sánchez en cas d'anar a noves eleccions. Qualsevol declaració en contra dificultaria una justificació si sacaba aprovant.

La repetició electoral, oberta

El partit socialista segueix amb el seu calendari, que és esperar el debat d'investidura i veure com Feijóo se la pega. Mentrestant, es limiten a parlar del respecte a la Constitució i als jutges quan es parla de l'amnistia. Sobretot perquè hi ha dues grans concentracions de la dreta el 24 de setembre a Madrid i el 8 d'octubre a Barcelona.

El pla principal dels socialistes és aconseguir un acord històric amb el partit de Puigdemont. Un gran acord que inclogui concessions assumibles i que Pedro Sánchez pugui justificar al debat d'investidura. Però si no es donen les condicions, no els tremolarà el pols per anar a noves eleccions.

Ferraz estudia la repetició electoral com a opció menys dolenta i que pot acabar sortint bé a Pedro Sánchez. Davant d'aquests nous comicis, podrà ridiculitzar la dreta per haver-se manifestat en contra d'una llei que mai no es va aprovar. Per això, el PSOE evitarà aprovar la llei d'amnistia abans de la legislatura.

➡️ Política

Més notícies: