Imatge de Carles Puigdemont amb Oriol Junqueras i el Rei Felip
POLÍTICA

Avís del Rei Felip a Carles Puigdemont i a Oriol Junqueras

El Rei inaugura una legislatura marcada per l'amnistia recordant que és obligació de totes les institucions arribar una Espanya "sòlida i unida"


El Rei Felip ho té clar. El cap de l'Estat ha aprofitat l'acte d'obertura de la XV legislatura al Congrés dels Diputats per reivindicar una idea molt clara d'Espanya. "L'obligació de les institucions és deixar una Espanya sòlida, unida, sense divisions i sense enfrontaments", ha dit el monarca.

En un context de crispació a la política espanyola per les concessions de Pedro Sánchez amb els independentistes, el monarca ha decidit pronunciar un discurs on es podia entendre moltes coses entre línies. Això sí, el missatge per a Pedro Sánchez —i, de retruc, per a Carles Puigdemont i Oriol Junqueras— ha quedat clar. "Solidesa, unitat, sense divisions i sense enfrontaments".

El Rei, que ha presidit la sessió amb les esperades absències de Junts, ERC, EH Bildu i el BNG, també ha aprofitat per enviar la seva felicitació -això sí, protocol·lària- a Pedro Sánchez després de la seva reelecció com a president del Govern.

El Rei Felip ha volgut anar més enllà i també li ha deixat un missatge. En aquest cas, parlant-li de la "responsabilitat" que té. "L'envergadura dels reptes que encarem reclama, de tots, una gran responsabilitat. Així ho mereixen els espanyols", ha ressenyat. I no només això: la idea d'una Espanya unida i que compleix la llei no és només vigent, sinó que ha de guiar les institucions.

Cap menció a Junqueras i Puigdemont, però el missatge és clar

I és que el Rei Felip en cap moment ha esmentat la paraula amnistia, ni els socis de Pedro Sánchez. Tot i així, en parlar d'una "Espanya sòlida, unida i sense divisions" ha fet directament referència a ella i als de "ho tornarem a fer".

El Cap de l'Estat ha volgut reivindicar Espanya com una nació i ha recordat que defensar la constitució no consisteix a mirar enrere amb nostàlgia. Doncs segons el Rei, la constitució s'ha de veure com un marc per celebrar una “fita històrica” com la Transició.

Posant molt èmfasi en la constitució, el monarca ha demanat "honorar-la, respectar-la i complir-la", ja que, segons ha dit, dóna a Espanya un "marc democràtic" que fixa els valors del país.

"La Constitució espanyola estableix la llibertat, la igualtat, la justícia i el pluralisme polític com a valors en què es basa la nostra convivència democràtica", ha reafirmat.

Finalment, el monarca ha tancat l'acte amb un missatge a diputats i senadors. "El Parlament com una institució representativa genera, com a valor polític primordial, la integració de diferents opcions i projectes dins de la nostra Constitució" i que els espanyols hi han dipositat "el bé polític més preuat, la confiança".

➡️ Política

Més notícies: