Pedro Sánchez assegut al congrés amb expressió pensativa i mirant cap avall
POLÍTICA

L'avançament electoral a Catalunya posa en perill el futur del 'sanxisme'

El PSC va guanyant a les enquestes però necessitarà pactar, i aquí és on haurà d'escollir entre ERC i Junts, poniend

El fracàs dels pressupostos i la convocatòria d'eleccions anticipades a Catalunya ha provocat un terratrèmol a la Moncloa. Pedro Sánchez tenia un pla traçat que se n'ha anat en orris en qüestió de dies. La primera decisió del PSOE ha estat renunciar als pressupostos d'aquest any i s'avança a la venjança d'ERC que probablement hauria votat en contra.

El pla de Pedro Sánchez se sostenia a la solidesa de l'aliança entre PSOE/PSC, Sumar i ERC. La crisi a Catalunya no només ha dinamitat la confiança entre ERC i el PSOE, sinó que també obre un cisma entre Pedro Sánchez i Yolanda Díaz. Els socialistes culpen directament Sumar del fracàs dels pressupostos a Catalunya, que podria endur-se també el Govern de coalició.

Amb l'amnistia a l'aire i el 'cas Koldo' voletejant, el Govern de Pedro Sánchez depèn ara del resultat electoral a Catalunya. Els escenaris que s'obren semblen tots dolents, o si més no inquietants, per al PSOE. Illa va guanyant a les enquestes però necessitarà pactar, i aquí és on haurà d'escollir entre ERC i Junts, posant en perill els suports d'un i altre a Madrid.

Muntatge d'Oriol Junqueras amb Pedro Sánchez i Puigdemont

Si Illa vol pactar amb els republicans, el més segur que Junts, ja amb el botí de l'amnistia a les mans, li acabin retirant el suport al Congrés. Si el PSC opta per Junts, ERC podria culminar la ruptura amb el Govern de coalició a Madrid. Amb tots aquests condicionants, no es descarta que Pedro Sánchez acabi convocant eleccions generals anticipades a finals d'aquest any o principis del proper.

El 'sanchisme' treu el cap a l'abisme

Les eleccions catalanes del 12 de maig obren tres possibles escenaris de pactes. Un és que guanyi Salvador Illa guanyi i hagi d'escollir entre ERC i Junts, però també pot ser que guanyi Junts i reediti un govern amb Esquerra deixant el PSC sense poder. Hi ha una tercera opció, i és que Salvador Illa acabi fent president Carles Puigdemont si Junts guanya les eleccions.

A tot això cal sumar-hi l'impacte que pugui tenir l'aplicació de l'amnistia al panorama català. Junts confia que Puigdemont arribi a temps per disputar-li a Illa la victòria a les catalanes. La tràgica paradoxa per a Pedro Sánchez és que pot acabar aprovant una amnistia que precipiti el fracàs del PSC a Catalunya i dinamiteix els seus plans per continuar governant a Espanya.

Hi ha una altra derivada, i és que si Salvador Illa perd les eleccions el PSOE ja encadenarà tres fracassos electorals. Després de la patacada de les municipals i les gallegues, la patacada al País Basc i Catalunya deixarien Pedro Sánchez a la vora de la dimissió. Aquesta situació acosta encara més el sanxisme a l'abisme, i Sánchez al final del seu lideratge al PSOE.

El PSOE després de Sánchez

A Ferraz ja estan començant a pensar en el post-sanxisme després de vuit anys amb Pedro Sánchez al capdavant del PSOE. El secretari general ja va estar a la corda fluixa en vigílies del 23-J, quan tot apuntava a un desastre socialista. Ara torna a aparèixer el soroll de sabres, amb gent com Félix Bolaños, Pilar Alegría o María Jesús Montero preparant la successió.

Muntatge de fotos d'Alberto Núñez Feijoó, Pedro Sánchez, Gabriel Rufián i Carles Puigdemont, tots amb rostre seriós

Depèn de l'escenari que es doni a Catalunya, Sánchez podria acabar caient abans de l'inici del proper curs polític. S'obriria així una nova etapa al PSOE, més centrista i allunyat de la temptació independentista. Guanyaria pes així el sector del partit que aposta per una gran aliança amb el PP, assumint fins i tot un paper secundari en un eventual govern presidit per Alberto Núñez Feijóo.

➡️ Política

Més notícies: