Muntatge de Pedro Sanchez i Puigdemont cara a cara amb una explosió de fons
POLÍTICA

Augmenta la tensió a Junts i al PSOE: la Llei d'Amnistia podria caure

Passa el temps, Sánchez i Puigdemont no es posen d'acord i amb la decisió dels fiscals Junts insisteix a incloure el terrorisme a l'amnistia

Un altre cop, les negociacions entre Junts i el PSOE estan estancades. La recent decisió dels fiscals del Tribunal Suprem ha complicat la llei d'amnistia. El terrorisme és una línia vermella que el PSOE no vol travessar, però Junts sí. No accepten el redactat actual de l'amnistia i veuen en la decisió dels fiscals cap altra raó per no cedir.

Nou obstacle

Es veia venir des del principi: la justícia seria la principal font de problemes amb la llei d'amnistia. I el que va passar ahir ho confirma. La Junta de Fiscals del Suprem va passar de llarg de la Fiscalia General de l'Estat i dona la raó al jutge García-Castellón. O el que és el mateix: que pot acabar sent el cas que investiguin Puigdemont i d'altres - Wagensberg, per exemple - per delictes de terrorisme.

Això ha complicat molt les negociacions amb el PSOE. Després del vot negatiu de Junts, al PSOE encara estaven segurs que al final s'aprovaria la llei d'amnistia. Tenien una bala a la recambra: reformar la llei d'Enjudiciament Criminal per retallar els períodes de recerca dels jutges. Ara bé, ningú no comptava amb la decisió d'ahir dels fiscals.

Ara com ara, Puigdemont no s'ha pronunciat i el més probable és que es mantingui amb la seva exigència maximalista d'incloure els delictes de terrorisme. Una cosa sobre el que el PSOE no vol cedir perquè això implicaria portar al Constitucional i a Europa una llei amb delictes de terrorisme pel mig. Al marge que també sobrevolen delictes d'alta traïció per la trama russa, molt més sensibles per a Europa.

Puigdemont cedirà aquesta vegada?

I temps, no hi ha gaire. Totes dues formacions tenen fins al dia 21 d'aquest mes per arribar a un acord. La llei ha tornat a la Comissió de Justícia i després anirà a votació. Si no s'aprova, en tractar-se duna llei orgànica quedarà anul·lada.

Com diem, les negociacions han tornat al punt de partida, cosa que significa que les dues formacions surten amb postures de màxims. Una de les grans incògnites és si Junts assumirà que ja han estirat massa el PSOE. És a dir, que si a Junts acceptaran el redactat de la llei tal com està ara. Una cosa que demana ERC, que veu al blindatge un retard innecessari a la llei d'amnistia.

A falta de declaracions des de Waterloo, tot apunta que Junts no baixa del ruc: en la decisió dels fiscals han trobat més motius per no moure's ni un mil·límetre. I això, per al PSOE, és un problema. Puigdemont ja ha demostrat que no va de fanal i que, sense ell, no hi ha legislatura. Però sense legislatura del PSOE, tampoc no hi haurà amnistia. Un altre cop, toca mirar Waterloo.

➡️ Política

Més notícies: