Un assessor del Comuns, contra el tripartit amb el PSC
Max Cahner recela d'un PSC 'que ha guanyat les eleccions amb un discurs d'ordre i patronal'
Immediatament després de conèixer els resultats electorals a Catalunya, els Comuns es van oferir al PSC per explorar un tripartit d'esquerres amb ERC. Un moviment que va provocar no poques crítiques, ja que van ser els Comuns els que van fer caure el govern d'ERC per la seva aliança amb el PSC pel Hard Rock. Entre les seves files comencen a aparèixer veus contràries a un tripartit liderat pel PSC de Salvador Illa.
Per exemple Max Cahner, assessor dels Comuns que s'ha oposat a un tripartit amb el PSC a través d'un clar missatge a les xarxes socials: “El necessari enteniment de les esquerres per fer front a l'onada reaccionària no passa per assimilar-se a un PSC que ha guanyat les eleccions amb un discurs d'ordre i patronal”. Aquest corrent assenyala que el PSC de Salvador Illa no és el PSOE de Pedro Sánchez, ja que defensa posicions molt més conservadores.
Per això l'intent de reproduir a Catalunya l'aliança progressista que funciona al Congrés dels Diputats genera rebuig a sectors importants dels Comuns. Cahner no és un qualsevol, ja que va ser conseller de districte a Barcelona durant el mandat d'Ada Colau, i ara forma part de l'executiva dels Comuns i és assessor a la Diputació. A la seva piulada fa referència a l'article de Gil Hortal, un altre afí a l'espai dels Comuns, on qüestiona l'estratègia del tripartit.
Vine al PSC més a prop de Junts que d'ERC
L'articulista opina que l'eix nacional ja no ocupa la centralitat de la política catalana, i això porta la gestió dels resultats electorals a un altre terreny. La via més viable, apunta, és el tripartit del PSC amb ERC i Comuns, perquè “els números donen”. Però adverteix que "els socialistes han guanyat les eleccions amb un discurs més a la dreta que mai, fet que dificulta l'entesa amb les forces a l'esquerra".
De fet, apunta que això és el que “dóna peu a les especulacions sobre una possible aliança amb Junts”. Aquests dies són molts els analistes que destaquen que el PSC s'assembla més a Junts que a ERC, sobretot en matèria social i econòmica. El Hard Rock només és un exemple més de les moltes coses que socialistes i juntaires voten junts al Parlament, i que els permetrien entendre's millor per exemple a l'hora d'elaborar uns pressupostos.
"El gir a la dreta és innegable", afegeix, "el PSC creix amb l'agenda de la patronal sota el braç, l'extrema dreta avança i les esquerres perden molt de terreny". Culpa també “qui va convocar eleccions, ja fos signant un decret o votant no uns pressupostos”, en clara al·lusió als Comuns. Sembla haver obert la veda també als Comuns, amb un sector crític amb la gestió de la direcció.
Crítiques a la cúpula dels Comuns
El mateix Gil Horta recorda que "amb 8 diputats no van voler entrar al govern en solitari d'ERC ni votar uns pressupostos", però que "amb 6 escons es moren per governar amb un PSC calcat a Junts". Això “té moltes explicacions”, afirma, “però cap té a veure amb ser d'esquerres”. Cal recordar que van ser els Comuns els que van propiciar la caiguda del Govern d'ERC, forçant unes eleccions que ha acabat donant aquests resultats.
Els resultats han estat nefastos per als Comuns, que amb prou feines han aconseguit retenir el votant fidel als seus feus de la demarcació de Barcelona. Els seus pobres resultats obliguen la direcció a apostar desesperadament per entrar en un govern que anomenen progressista malgrat els recels de les seves bases. La crisi de l'esquerra obligarà a replantejar moltes coses, sobretot a l'espai dels Comuns i Sumar.
Més notícies: