Primer pla d'Artur Mas i una foto de diverses banderes estelades de fons
POLÍTICA

Artur Mas torna a agafar l'estelada

L'expresident demana la unitat dels independentistes catalans amb bascos i gallecs

Tot va començar amb Artur Mas. Va ser un llunyà 20 de setembre del 2012, quan el líder d'una Convergència i Unió aguaitada per la corrupció, la crisi econòmica i les revoltes socials, va tornar de Madrid amb el rebuig de Mariano Rajoy a un pacte fiscal per a Catalunya. L'aleshores president de la Generalitat va convocar eleccions al Parlament i CiU es va presentar per primera vegada amb la bandera del referèndum d'autodeterminació.

Han passat més de deu anys, i malgrat els fracassos i les frustracions, del patiment i la fractura social, Artur Mas persisteix a la deriva. L'expresident ha tornat a agafar l'estelada en un moment crucial. Aconsella a Junts forjar una unitat independentista amb bascos i gallecs per posar l'Estat contra les cordes.

Oportunitat d'or de l'independentisme

En una entrevista a la capçalera processista El Món , Artur Mas celebra l'escenari sortit de les eleccions del 23-J. “Fins ara Pedro Sánchez necessitava un partit independentista català, i ara en necessita dos, ERC i Junts. L'independentisme té la paella pel mànec, però no pas un partit, sinó el conjunt de l'independentisme”, afirma.

Primer pla d'Artur Mas

L'expresident ho veu com “una oportunitat d'or” per als independentistes catalans, “però també per als bascos i els gallecs”. D'una banda, demana que ERC i Junts recuperin la unitat estratègica per “plantar de cara a l'Estat”. D'altra banda, anima una aliança amb els altres nacionalismes perifèrics.

“L'independentisme català hauria de pactar un marc comú amb bascos i gallecs per negociar amb Pedro Sánchez i Sumar. La negociació per formar el Govern espanyol es faria amb la plurinacionalitat i el plurilingüisme. Seria una imatge de gran potència”, defensa.

Però també aconsella Junts que esperi, “que Sánchez primer s'entengui amb els seus socis i després comencin a parlar amb Junts”. Confia que la direcció del partit i Puigdemont “sabran aguantar la pressió estoicament”.

Artur Mas aposta per 'jugar dur'

Mas diu que ha parlat moltes vegades sobre això amb Puigdemont i que “no cerca solucions personals”. Adverteix el PSOE que això va més enllà de la situació de Puigdemont. “A Catalunya encara som molts els represaliats amb processos vigents, i demanem solucions col·lectives”.

Artur Mas a una roda de premsa al 2012

Artur Mas confirma així la seva deriva cap a l'independentisme radical, que l'ha fet trencar amb el seu antic partit, el PDeCAT, hereu de CiU. De fet, durant la campanya va demanar el vot per a Junts i va considerar un error que el seu partit es presentés. Ara demana a l'independentisme que utilitzi la seva posició per seguir polsant l'Estat.

➡️ Política

Més notícies: