Primer pla d'Artur Mas i una foto de diverses banderes estelades de fons
POLÍTICA

Artur Mas reapareix per enviar-li una indirecta a Carles Puigdemont

L'expresident ha apel·lat als vells consensos

Artur Mas, 129è President de la Generalitat, entre el 2010 i el 2016, ha tornat a escena. Al seu podcast A favor de la política, l'expresident ha convidat Pilar Rahola per analitzar la rabiosa actualitat política. Per suposat, tota l'atenció s'ha centrat en la negociació entre el PSOE i Junts per Catalunya.

Cal recordar que va ser Artur Mas qui va posar en marxa el Procés, el 2012, per salvar el projecte de la dreta nacionalista acorralada per la corrupció i la conflictivitat social. Anys després, el Procés li ha passat per sobre. Ara encapçala un sector de les elits escèptiques amb la deriva independentista.

A l'últim podcast, l'expresident posa en valor la capacitat de consens dels vells líders catalans. En una clara indirecta Carles Puigdemont, Artur Mas apel·la a la tornada al seny per tornar a aquells consensos. Unes declaracions que el posen encara més al punt de mira de l'independentisme radical.

Què ha dit l'expresident?

Artur Mas ha recordat que tant al franquisme, com després als anys vuitanta i noranta, hi va haver “catalans que van saber fer consensos molt sòlids i molt amplis”. Una capacitat que també atorga als líders catalans entre el 2010 i el 2020. "No hem de perdre l'esperança de tornar a ser capaços de fer-ho", ha postil·lat.

Primer pla d'Artur Mas

L'expresident fa una referència clara a l'escenari polític actual, marcat per la desunió del moviment independentista. "Confio que Catalunya torni a ser capaç d'arribar a consensos a nivell de país i d'estratègia política", ha dit. Una indirecta Carles Puigdemont i la seva estratègia de la divisió.

L'opinió d'Artur Mas va en la línia d'una part de les elits nacionalistes catalanes, que creuen que ha anat massa lluny amb el Procés. Ara s'escampa la sensació que l'estratègia de Junts posa en risc la unitat mateixa del moviment. Per això apel·la a tornar a la tradició de la cerca de consensos.

L'ombra d'Artur Mas

Encara que Artur Mas no és ni tan sols militant de Junts, sí que té un cert ascendent a l'espai postconvergent. Com a tal, la seva ombra ha estat planejant sobre les negociacions de Junts amb el PSOE. Des del primer moment va demanar a Carles Puigdemont “flexibilitat” per arribar a un acord.

Això li va valer crítiques furibundes des de sectors radicals de l'independentisme, que van demanar que s'apartés. Per a aquest independentisme radical, Artur Mas és part del passat, mentre que el present i el futur pertany a Puigdemont. Hi va haver fins i tot acusacions de “traïdor” i “botifler”, com sol passar en aquests casos.

En tot cas, les declaracions d'Artur Mas arriben al moment més oportú. Junts ha de decidir les properes hores si desencalla les negociacions o anem a unes noves eleccions. És a dir, en paraules d'Artur Mas, cercar un consens de país o trencar definitivament la baralla.

➡️ Política

Més notícies: