
L'arribada massiva d'immigrants il·legals a Canàries ja afecta Catalunya
Gairebé dos mil han estat traslladats des de les illes al principat el darrer mes
Espanya s'enfronta a la pitjor crisi migratòria dels últims dos anys, des de la viscuda el 2021 a la frontera de Ceuta. En aquella ocasió, el Govern va optar per allotjar els il·legals en hotels, cosa que va generar tot tipus de problemes. Ara, davant l'arribada de més de 13.000 irregulars en un mes a les Illes Canàries, el pla passa per traslladar els nouvinguts a altres comunitats autònomes.
Segons informa El Periódico, des de principis d'octubre el Govern ja ha traslladat 1.988 immigrants, 33 d'ells nens, a Catalunya. Es tracta d'un contingent important, la situació del qual genera inquietud en part de la població. La majoria estan sent ubicats en hotels, encara que el problema vindrà després.
Per llei no poden quedar-se més d'un mes als hotels, i molts quedaran al carrer segons les organitzacions d'acollida. En tot cas, aquestes mateixes entitats recorden que és una xifra assumible en comparació amb els 9.500 refugiats ucraïnesos. Fan èmfasi que els arribats de Canàries no suposen un perill públic.
La situació a Catalunya
El trasllat d'immigrants irregulars a les diferents comunitats autònomes, també a Catalunya, és quelcom habitual. El que crida l'atenció en aquest cas és la xifra abultada, gairebé dos mil. Però les organitzacions humanitàries que gestionen l'acollida demanen un esforç per evitar l'alarmisme i la criminalització.
Segons expliquen, es tracta de persones que han passat dies en alta mar i es troben sense gairebé forces. La seva principal meta és sortir endavant en les pròximes setmanes. D'aquí a un mes hauran de buscar-se la vida, i segons les previsions de les oenagés, alguns aconseguiran prosperar mentre que altres quedaran penjats.
Els gairebé dos mil immigrants traslladats a Catalunya estan sent allotjats en hotels. La falta de capacitat a Barcelona ha obligat a derivar un contingent a hotels de la costa, ara en temporada baixa. Allà reben el bàsic per viure, a més d'ajuda legal, sanitària i psicològica.
Hi ha entitats que també criden l'atenció sobre el doble raser amb els refugiats ucraïnesos i els immigrants africans. Aquests dies s'estén una situació d'inseguretat que no existia amb els arribats del conflicte a Ucraïna. L'altre focus de preocupació és el col·lapse que s'està vivint a les Canàries.
La crisi a Canàries
La gestió de la crisi migratòria per part del Govern de Pedro Sánchez torna a quedar en entredit. Critiquen la falta de previsió, malgrat que els experts i oenagés feia temps que advertien que hi hauria noves allaus. Les guerres i la crisi a Àfrica porten a predir que la cosa anirà a més.
Malgrat les advertències, el Govern ha tornat a improvisar. Diverses comunitats es queixen que han estat avisades sense antelació per preparar la gestió dels contingents d'irregulars que estan arribant des de Canàries. Això està causant problemes en la gestió però també un gran rebuig social.
El Ministre de Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, ha sortit al pas de les crítiques, que considera “irresponsables” i “plenes de falsedats”. Li ha recordat a Feijóo que l'atenció als migrants és competència de l'Estat. I que dels menors se n'encarreguen les comunitats, encara que “sens dubte les governades pel PP han respost amb molt poca solidaritat”.
La realitat és que el flux migratori a Espanya s'ha duplicat respecte a l'any passat, i només el 2023 haurien arribat 41.000 irregulars. Més de la meitat ho han fet a Canàries, on el govern insular, desbordat, ha demanat ajuda a la resta de comunitats. Els experts avisen, això és només la punta de l'iceberg.
Més notícies: