Muntatge de Pedro Sánchez i Aragonès somrient davant un sopar de Nadal
POLÍTICA

Aragonès, Pegasus i el CNI: El relat del PSOE de 'bons i dolents' que ja no cola

El Tribunal Suprem va autoritzar les escoltes quan Pedro Sánchez era president


El PSOE, segrestat pels partits independentistes, segueix esforçant-se a vendre un relat per agradar als seus socis de govern. Ahir a la nit van afirmar que el CNI va espiar Pere Aragonès quan era vicepresident i quan a Espanya governava el PP. També han subratllat que ha estat el Govern de Pedro Sánchez qui ha decidit col·laborar amb la justícia i desclassificar-ne la informació.

És a dir, el PSOE ven el relat que amb el PP hi havia una “policia paral·lela” i una “guerra bruta”, i que amb ells l'Estat de Dret funciona. Però segons informa l'ABC, el Tribunal Suprem va avalar l'espionatge de Pere Aragonès quan Pedro Sánchez era president del Govern. I això desmunta tot el relat de “bons i dolents” que s'intenta fabricar des de la Moncloa.

Per a les bases independentistes, això demostra que Espanya és incorregible i que està podrida governi qui governi. Els partits independentistes tornen a gesticular contra les clavegueres de l'Estat. Però són incapaços de trencar la baralla perquè saben que tenen una posició de domini respecte al PSOE.

Espionatge a Aragonès en temps de Pedro Sánchez

El relat que la guerra bruta contra l'independentisme aconseguia el PP i que Pedro Sánchez va venir per posar fi ja no cola. Entre el juliol del 2018 i el març del 2020, el Tribunal Suprem va autoritzar l'espionatge del CNI a Pere Aragonès. En aquells moments, Pedro Sánchez era president del Govern, i Aragonès vicepresident al Govern de Quim Torra.

L'alt tribunal va autoritzar espiar el llavors vicepresident, motivat per la sospita que liderava des de l'ombra els Comitès de Defensa de la República (CDR). El centre d'intel·ligència va rebre l'autorització judicial per punxar el telèfon d'Aragonès amb el programari Pegasus. A l'entorn d'ERC consideren que va ser una altra invenció per atacar els llavors líders de Procés.

A la seu judicial, el mateix Pere Aragonès va destacar que l'espionatge es va produir en moments d'“especial rellevància política”. Per exemple, durant les negociacions per formar govern a Catalunya, la investidura de Pedro Sánchez, i els pressupostos i la taula de diàleg. Aragonès va tenir un paper central com a màxim representant d'ERC.

ERC apel·la a continuar amb l'estratègia de la negociació

La pregunta ara és si això pot afectar les relacions entre el PSOE i els seus socis de govern. Sembla poc probable, ja que els partits independentistes estan disposats a empassar-se amb tot per aprovar la llei d'amnistia. La primera reacció d'ERC en conèixer la informació és significativa del moment polític actual.

Sergi Sabrià, viceconseller d'Estratègia i Comunicació del Govern, ha defensat seguir amb l'estratègia de la negociació malgrat tot. "El PSOE ens necessita i ens permet fer possibles els impossibles, és una qüestió de números i oportunitats", ha afirmat. El dirigent republicà ha posat el referèndum a l'horitzó.

D'altra banda, ha celebrat la desclassificació dels documents, i ha recordat al Govern de Pedro Sánchez que ha de seguir en aquesta línia. "Ha de desclassificar i deixar d'espiar els seus rivals", ha afirmat. Dóna per fet que Sánchez coneixia l'espionatge, perquè "comença a l'etapa del PSOE però acaba amb Sánchez investit".

➡️ Política

Més notícies: