Pla mitjà de Pere Aragonès parlant al discurs de Sant Esteve amb una senyera al fons
POLÍTICA

Pere Aragonès s'aferra al poder a la desesperada

El president posa la directa per aprovar els pressupostos i tenir una vida extra

El Govern fa aigües per tot arreu però Pere Aragonès continua entestat a esgotar la legislatura fins al final. El president només té una cosa a favor seu, i és que l'oposició tampoc no té pressa. Tots demanen eleccions anticipades, però després acaben consumits en els càlculs d'interessos propis.

Les eleccions autonòmiques estan previstes per al febrer del 2025. Per resistir aquest darrer any, Pere Aragonès necessita aprovar els pressupostos i ha començat a pressionar per a un ampli acord amb els partits de l'oposició. És la darrera carta d'un executiu en minoria, acorralat per les crisis i sense suport popular.

El Govern de Pere Aragonès, amb només 33 diputats de 135, s'enfronta a la rebel·lió dels sanitaris, el repte de la immigració, la crisi educativa i el problema de la sequera. PSC i Comunes demanen eleccions amb la boca petita i Junts espera a la tornada de Puigdemont. Per això Aragonès confia a obtenir aquesta vida extra.

Pressupostos i guerra interna

Resistir el darrer any a la Presidència del Govern és vital per a Pere Aragonès per guanyar legitimitat en la seva batalla interna amb Oriol Junqueras. Si els pressupostos no tiren endavant i ha d'avançar eleccions, Junqueras podria demanar la seva oportunitat. En canvi, esgotar la legislatura donaria ales per apostar per la continuïtat.

Per això ha redoblat la pressió sobre PSC, Comuns, Junts i la CUP per a un gran acord per als pressupostos del 2024. Ha advertit del risc de posar línies vermelles i ha fixat els terminis de l'acord a finals de gener i principis de febrer. Però els partits no els ho posaran gens fàcil.

Salvador Illa, en un segon pla, mira atentament Pere Aragonès, en primer pla, mentre aquest parla des del seu escó al Parlament

PSC i Comunes han advertit que no s'asseuran a negociar fins que ERC compleixi els comptes anteriors. La CUP ha accedit a negociar els pressupostos, però avisa que serà una negociació dura. Junts serà el principal escull dels republicans, per les tenses relacions que travessen.

Tripartit a la vista?

Un cop aprovats els comptes i si les condicions ho aconsellen, Pere Aragonès podria avançar uns mesos les eleccions, a la tardor del 2024. Les enquestes juguen en contra dels republicans, que podrien perdre pes a l'hemicicle. A més, els independentistes estan cada cop més lluny d'obtenir majoria.

El panorama llança un parlament dividit en què l'única sortida per a ERC sembla que és el tripartit amb PSC i Comuns. Els republicans haurien d'assumir un segon pla al nou executiu, però aconseguirien retenir el poder. De passada enviarien a l'oposició Junts, que ha perdut bona part del seu poder territorial.

Que Esquerra aconsegueixi conservar el poder en el moment actual sembla una més que digna sortida per a Pere Aragonès. Només al Parlament, amb el carrer en contra, el partit trencat i el Govern en crisi, sembla que no pot aspirar a res més. Només cal veure si els partits de l'oposició estan disposats a donar-li l'oxigen que necessita.

➡️ Política

Més notícies: