Muntatge de l'Ateneu de Guissona i una piragua d'immigrants senegalesos
POLÍTICA

Un poble català demana ajuda: estan desbordats per l'arribada massiva d'immigrants

El municipi de Guissona preveu que aquest mes de desembre arribin un centenar d'immigrants senegalesos que van arribar en piragua a costes canàries


El problema de les migracions massives de senegalesos a les costes canàries s'ha traslladat a Catalunya. I és que segons les últimes xifres oficials, que daten de dimarts passat, 36.640 persones han arribat a les costes canàries des que es va iniciar la crisi migratòria.

Guissona (Lleida) ha acollit desenes de persones sense papers i esperes de familiars o familiars que els acullin. Aquestes dues primeres setmanes de desembre, el municipi català ha acollit ja una seixantena de persones procedents del Senegal, que van arribar a canàries en piragües.

Desenes de subsaharians en una piragua interceptada per un vaixell de la Creu Roja

La majoria dels nouvinguts són nadius de la zona de Dakar, d'on provenen 517 veïns que ja viuen a Guissona. L'arribada massiva de refugiats del Senegal ha fet que els serveis socials del municipi es trobin desbordats.

Ara, Guissona, que ha estimat l'arribada d'un centenar de persones fins a final de mes, ha demanat ajuda a l'Estat i a la Generalitat per assistir-hi.

Guissona recorre a l'Estat i a la Generalitat davant de l'arribada massiva de senegalesos

La situació a Guissona és crítica. I és que dels seixanta estrangers que ha arribat al municipi durant el mes de desembre, només cinc han rebut asil polític.

Els nouvinguts s'estan allotjant a casa dels seus compatriotes, cosa que porta a Guissona a una sobreocupació d'habitatges. Cal destacar que la majoria d'aquestes persones tenen entre 20 i 30 anys.

Jaume Ars, alcalde de Guissona, apunta que han hagut de recórrer a la Generalitat ia la subdelegació del Govern a Lleida per pal·liar aquesta situació. Els serveis socials, que estan desbordats, ja han entrevistat quaranta dels nouvinguts per elaborar una fitxa personal.

Diversos migrants atesos al port de La Restinga, a 31 d'octubre de 2023, a El Hierro, Santa Creu de Tenerife, Tenerife, Canàries (Espanya)

El consistori ha pres la decisió d'empadronar-los al centre cultural d'entitats la Caserna, perquè puguin accedir a serveis bàsics com la sanitat. A més, els ajuden a conèixer la població, l'idioma o els costums per afavorir-ne l'adaptació.

L'Ajuntament de Guissona ha reactivat una taula d'emergència per intentar solucionar aquesta situació.

Guissona va acollir 300 refugiats el 2021

No és la primera vegada que aquest municipi català està desbordat per l'arribada d'estrangers en situació irregular.

El 2021, Guissona va acollir 300 refugiats d'Ucraïna. Aleshores els nouvinguts van rebre protecció com a refugiats de guerra, cosa que els va permetre obtenir llocs de treball al municipi.

La regularització dels refugiats va permetre normalitzar una situació que ara sembla encara més complicada.

➡️ Política

Més notícies: