Salvador Illa en un podi parlant davant d'un grup de policies.
POLÍTICA

Apunyalaments, pistoles i agressions coincidint amb la visita d'Illa als Mossos

Els darrers successos a Catalunya evidencien els deures que té el nou Govern i, concretament, Núria Parlón

L'evident auge de la violència que hi ha, des de fa temps, a Catalunya s'ha vist reflectit en els múltiples successos que hi ha hagut les darreres hores. Un magribí borratxo amenaçant amb una pistola a Vic, una baralla amb armes blanques a Olot que ha deixat un ferit i una agressió sexual per part d'un marroquí a una nena a Ripoll formen part del trist balanç les últimes hores d'una Catalunya en ple caos delinqüencial.

Tots aquests fets delictius evidencien els deures que té damunt la taula Salvador Illa i la nova consellera de l'Interior, Núria Parlón. Tots dos han visitat aquest dimecres al matí la seu central dels Mossos d'Esquadra a Sabadell. I ho han fet en un context, ja no només d'auge de la delinqüència, sinó també de crisi reputacional de la policia catalana després del fiasco de l'operatiu per detenir Carles Puigdemont la setmana passada.

Salvador Illa i Núria Parlón envoltats d'agents de Mossos d'Esquadra amb uniformes i gorres.

Illa i Parlón tenen molta feina per davant en matèria de seguretat. És el que té rebre una herència nefasta per part d'un Joan Ignasi Elena, ja exconseller de l'Interior, que parlava de "percepcions d'inseguretat" mentre augmentaven els homicidis, les violacions i altres delictes a tot Catalunya.

En la seva visita al complex Egara, Salvador Illa ha volgut donar el seu "suport i reconeixement" als Mossos, tal com va avançar la portaveu Sílvia Paneque. En nou president de la Generalitat ha fet una declaració d'intencions, assegurant que ara s'inicia "una nova etapa en la forma d'afrontar la seguretat ciutadana a Catalunya". I la primera mesura ja ha estat anunciada.

Núria Parlón estreny la mà d'un agent de Mossos mentre altres oficials de policia i persones observen, amb una camioneta policial de fons.

Illa s'ha compromès, com ja va fer en campanya electoral, a ampliar la plantilla dels Mossos d'Esquadra perquè hi hagi 22.000 agents l'any 2030. Actualment n'hi ha uns 18.000. El president del Govern ha recalcat que la policia catalana és un dels serveis públics "de més importància".

A Sabadell, Salvador Illa també ha volgut calmar els ànims dels sindicats, en peu de guerra després de la crisi reputacional provocada pel fracàs pla per arrestar Puigdemont. I no ha oblidat les seves demandes. Per aquest motiu, assegura que "s'escoltaran les necessitats i les inquietuds" abans de "prendre decisions".

Salvador Illa en un podi amb el logotip de la Generalitat de Catalunya i una bandera catalana de fons.

Aquest sentit, també ha promès "allunyar" la feina dels Mossos "de la confrontació política" i confia que les relacions entre policia catalana i el Govern es construeixin a força de "confiança recíproca".

Ja quan era a l'oposició, Salvador Illa no fugia del debat sobre la seguretat i sempre ho ha considerat una "política progressista" perquè "la seguretat ciutadana és un dret de tots". Veurem ara si, amb ell al capdavant de la Generalitat, canvien les coses en el model de seguretat en una Catalunya on, tristament, els actes violents han passat a ser el pa de cada dia.

➡️ Política

Més notícies: