Muntatge amb Yolanda Díaz i Pedro Sánchez, president del Govern
POLÍTICA

L'anunci de Pedro Sánchez que ha passat desapercebut en les últimes hores

Es tracta d'una de les mesures en matèria d'habitatge que va pactar amb Yolanda Díaz

Pedro Sánchez va segellar un acord programàtic amb Yolanda Díaz (Sumar) amb vista a un probable govern de coalició. Es van aprovar una sèrie de mesures entre les dues formacions, encara que algunes van passar inadvertides. Sobretot perquè l'anunci de la reducció de la jornada laboral a 37,5 hores va acaparar tota l'atenció.

Al pacte signat entre tots dos també s'hi inclou una sèrie de novetats en matèria d'habitatge. Un dels punts més destacats fa referència a la consolidació del Bono Lloguer Jove.

La intenció és que es vagi consolidant en el temps i no es redueixi únicament a una ajuda puntual. Per això, els dos partits es comprometen a ampliar el finançament amb ànim d'arribar a tota la població jove.

Aquest grup d'edat s'enfronta a un contratemps seriós a l'hora d'emancipar-se. Cada vegada abandonen més tard la llar familiar i tampoc disposen dels recursos suficients per aconseguir un habitatge. La poca estabilitat laboral o la desocupació es converteixen en un problema per a ells. Per això el govern en funcions planteja una sèrie de millores en aquest sentit.

Quines altres mesures preveu l'acord en habitatge?

El pacte en matèria d'habitatge inclou més d'una dotzena de mesures, amb el propòsit de garantir el dret a una casa. El primer punt que recull aquest pla es troba l'increment del parc públic d'habitatge per a lloguer assequible.

A l'acord esmentat se situa "els joves al centre de l'accés a l'habitatge". Per complir les promeses tenen previst ampliar el parc d'habitatge públic per mitjà de la compra o lloguer d'immobles existents. Però també amb cases de nova construcció o mobilitzant les buides.

També pensant en els menors de 35 anys, tenen previst aplicar una nova línia d'avals de l'Institut de Crèdit Oficial (ICO). Amb aquest suport tindran més facilitat per adquirir la primera casa, amb la previsió d'ajudar unes 50.000 persones.

Les persones amb problemes per fer front a les hipoteques també es podran beneficiar d'aquest pla. Avancen que s'amplia el llindar per accedir a les mesures de suport als perjudicats per les pujades dels tipus. Arribarà fins a les rendes de 37.800 euros. S'hi inclou una sèrie de millores pel que fa als préstecs hipotecaris.

Sobretot per facilitar l'amortització anticipada o la petició de la dació en pagament. A més, garanteixen que s'eliminaran els obstacles per a la portabilitat real de les hipoteques entre bancs. També es proposen posar fi al sensellarisme de carrer el 2030 i impulsar un registre d'habitatges buits, entre altres coses.

Un altre dels punts a valorar fa referència a les subvencions per millorar l'habitabilitat, l'accessibilitat i l'eficiència energètica. L'objectiu és que es beneficiïn d'aquests plans al voltant de mig milió d'habitatges.

Polèmica amb el control de preus dels lloguers

A més, hi ha intenció de tirar endavant mesures que ajudin a la contenció dels preus. Tant amb incentius fiscals com amb mecanismes de regulació dels lloguers. Encara que sobre aquest tema hi ha disparitat d'opinions, ja que ni tots els polítics ni tots els experts consideren que sigui positiu.

Estudiar mesures per al control del preu dels lloguers, cosa que es troba dins aquest pacte de PSOE i Sumar, ja ha estat rebutjat per partits com el PP i Vox. Tots dos han considerat les mesures que van en aquesta direcció com a "intervencionistes" al mercat del lloguer.

Els partits contraris a aquesta regulació asseguren que acabarà per reduir l'oferta d'habitatges en lloguers i empitjorarà la situació. Afirmen que els propietaris optaran per l'opció que més beneficis els doni i que sigui més fàcil per a ells, i aquesta podria ser la venda del seu immoble.

Sobre aquest tema, la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca també s'ha pronunciat. Ha deixat clar que la considera una mesura poc efectiva. "Abordar la baixada dels preus del lloguer, únicament des de la perspectiva de la Llei d'Habitatge, no n'hi ha prou".

I afirmen que no és suficient perquè la responsabilitat final és de les comunitats autònomes, "i totes les que governen PP i Vox ja han declarat que no l'aplicaran". Així doncs, reclamen un "mecanisme universal que permeti que els lloguers a qualsevol poble o ciutat del territori espanyol quedin limitats per fer-los assequibles a la ciutadania".

Però no és l'única rèplica que fan el PSOE i Sumar. Sobre aquest nou acord afirmen que és "decebedor" ja que no concreta solucions "de cap manera, com les pensen abordar, amb quins recursos, en quins terminis, ni mesures pal·liatives transitòries".