Primer pla de Yolanda Díaz seriosa
POLÍTICA

La jornada laboral de 37,5 hores pot ficar en un embolic a PSOE i Sumar

La mesura tensiona el fràgil equilibri dins del govern

PSOE i Sumar han signat aquest dimarts l'acord per revalidar la coalició d'esquerres. L'acord s'ha forjat amb una mesura estrella, la reducció de la jornada laboral de 40 a 37,5 hores setmanals. Això suposa que cadascú treballarà mitja hora menys a la setmana.

A més de la mesura estrella, aquesta també ha estat la més difícil de tancar per la reticència d'alguns sectors dins del PSOE. De fet, la mesura haurà de ser aprovada en seu parlamentària. I podria ser el primer focus de tensió entre el PSOE-Sumar i els seus socis de legislatura.

Plànol mitjà de Pedro Sánchez i Yolanda Díaz de perfil, mirant-se fixament i somrient. Yolanda Díaz agafa de l'espatlla Pedro Sánchez mentre li dóna una mostra d'afecte amb la mà a la galta

Sumar presenta la jornada laboral de 37,5 hores com un gran èxit, però podria portar seriosos problemes al nou govern. Al PSOE temen que la mesura augmenti el recel de partits com el PNB o el mateix Junts. En aquests partits hi ha sectors crítics amb la deriva d'un Govern influenciat per Podem.

Planteja molts dubtes

El Govern informarà de la mesura els actors socials, però l'opinió de patronal i sindicats no serà decisiva per aprovar-la. Però sí que haurà de comptar amb la majoria del Congrés, i és aquí on vénen els problemes. Entre els socis de Sánchez hi ha partits molt influenciats pels sectors empresarials, com ara el PNB i Junts.

De moment, els bascos mantenen la prudència davant de la investidura i Junts guarda silenci en la línia de tota la negociació. Al Govern no se li escapa la complexitat del nou Executiu, encara més polaritzat ideològicament per la presència de Junts. A l'anterior legislatura, qüestions com les pensions i el salari mínim ja van fer trontollar la coalició en diversos moments.

El futur govern de Pedro Sánchez inclouria partits d'esquerres (ERC, Bildu i BNG) favorables a aquest tipus de mesures. Però també el PNB i Junts, que són els més reticents a un Govern dominat per Sumar i Podemos. La jornada laboral de 37,5 hores pot ser la primera evidència de la fragilitat del nou govern.

Què faran PNB i Junts?

A partir d'aquí es plantegen dos escenaris. El primer, dolent per al Govern, és que el PNB o Junts votin en contra i la mesura no pugui tirar endavant. Això comprometria l'acord de Govern PSOE-Sumar i obriria la primera crisi de govern, de conseqüències del tot imprevisibles.

El segon escenari, més probable, és que el PNB i Junts se l'envaïnin per garantir el compliment de les mesures realment importants. A Ferraz creuen que els bascos i els de Puigdemont estan disposats a empassar-se les mesures socials a canvi de l'avenç en la qüestió nacional. I això permet al PSOE acontentar les demandes de Sumar.

A més, durant el debat d'investidura Alberto Núñez Feijóo va trencar alguns tabús a la dreta. Va proposar laugment del salari mínim interprofessional i la flexibilització de l'horari laboral per a la conciliació familiar. Ara el tàndem Pedro Sánchez-Yolanda Díaz ho té més fàcil per colar aquest tipus de mesures.

➡️ Política

Més notícies: