Primer pla de Yolanda Díaz amb cara de preocupació tocant-se els cabells
POLÍTICA

Yolanda Díaz, la gran derrotada

El debat d'investidura sentencia a la líder de Sumar

Alberto Núñez Feijóo va perdre ahir la primera votació de la investidura i molt probablement també perdrà la segona. Tot i això, contra tot pronòstic, surt del debat com a guanyador moral. El líder del PP ha aconseguit presentar un projecte de consens amb flaires d'home d'estat.

Pel camí ha deixat diversos cadàvers. Com el de Pedro Sánchez, que va rebutjar sortir a l'estrada i va acabar empetitit al seu escó i amb el gest torçat. Però més enllà del cos a cos entre Feijóo i Sánchez, la gran derrotada del debat d'investidura ha estat la líder de Sumar, Yolanda Díaz.

Únete al boletín de E-NotíciesLas NOTICIAS DE VERDAD
Unirme

El silenci de la número u, la punxada de la portaveu Marta Lois i el veto a Podem divideixen encara més el partit i posen en qüestió la direcció. Això dóna ales als morats, que es llancen a per Díaz reclamant lideratges forts com el de Ione Belarra i el d'Irene Montero. Fins i tot Feijóo s'ha fet de Podem.

Oportunitat perduda

Yolanda Díaz va decidir seguir l'estratègia de Pedro Sánchez de delegar la seva intervenció per menysprear Alberto Núñez Feijóo. La intenció era rebaixar la solemnitat del moment, però el resultat va ser molt diferent. PSOE i Sumar van cedir tot el terreny a un Feijóo crescut davant de succedanis que no van estar a la seva altura.

Si ja va ser controvertit el paper del socialista Óscar Puente, encara més dubtes va deixar el paper de la nova portaveu de Sumar. Marta Lois va decebre en la seva estrena, i fins i tot dins de les seves files qüestionen la seva elecció. Diuen que no està preparada i que per Feijóo era més fàcil atacar-la a ella que Yolanda.

De fet, el candidat a la investidura va olorar la sang i es va acarnissar amb la portaveu sense que Díaz mogués un dit. Això ha estat molt criticat a Sumar, i Podem ho ha aprofitat per qüestionar el lideratge i reobrir el debat dels portaveus. Els morats tornen a la càrrega.

Veto a Podem

El paper de Sumar i de Yolanda Díaz al debat d'investidura ha aixecat ampolles a Podemos. Cal recordar que la vicepresidenta del Govern va deixar Podemos, Izquierda Unida i Más Madrid fora de les portaveus al Congrés. Al debat, a més de Lois, van intervenir Compromís, Chunta i En Comú Podem.

L'espavilat Feijóo va veure també una oportunitat per treure profit del veto als morats. "L'únic que no ha parlat aquí és el portaveu de Podem", va fer notar. “Han parlat els minoritaris, però aquell moviment que va aconseguir que vostès tinguessin milions de vots el tenen prohibit”.

A Podemos denuncien obertament l'“autoritarisme” de Yolanda Díaz, que va negar unes primàries, va vetar Irene Montero i els va deixar sense portaveu. Feijóo va fantasiejar amb què els cinc diputats morats votessin a favor de la seva investidura. Ho va dir amb ironia, és clar, però va retratar fidelment el cisma obert al partit a l'esquerra del PSOE.

➡️ Política

Més notícies: