La diputada de Junts, Miriam Nogueras, durant la primera sessió del debat d'investidura del líder del PP, al Congrés dels Diputats, el 26 de setembre del 2023, a Madrid
POLÍTICA

Amnistia a la carta: una altra exigència de Junts per salvar Carles Puigdemont

Les negociacions de l'amnistia són per a Junts el reflex de la seva estratègia electoral a Catalunya: salvar Puigdemont per fer una campanya personalista

S'acosta el moment d'aprovar l'amnistia i Junts continua esprement la llei. Insisteixen a eliminar l'article 384 bis de la Llei d'Enjudiciament Criminal. Aquest article ve a dir que se suspèn de qualsevol càrrec públic una persona que estigui investigada per delictes de terrorisme, rebel·lió o pertinença a banda armada. És precisament l'article que es va fer servir el 2018 i el 2019 per retirar-los l'acta de diputats del Parlament a diversos polítics catalans.

Junts presenta així més exigències amb la finalitat de blindar Puigdemont. Segons l'esmena presentada – i que ha avançat ElMon – els neoconvergents qualifiquen l'article 384 bis de “norma obsoleta”. Justifiquen la seva postura fent referència al fet que aquest article es va introduir durant l'època d'ETA i que ja “s'ha superat el moment històric per al qual va ser introduït a l'ordenament”. La resta és estratègia electoral.

Personalisme polític

Des del principi, l'estratègia de Junts ha estat aconseguir un blindatge màxim per a l'expresident. Cosa que no va convèncer mai ERC, que apostava per una llei més laxa perquè entenien que les dificultats judicials serien les mateixes. De fet, els dos partits que es veurien més beneficiats per l'amnistia es van llançar acusacions molt dures entre si.

Muntatge de Carles Puigdemont mirant l'hora amb el Tribunal Suprem de fons

La diferència entre Junts i ERC és que, per a Junts, l'amnistia és la clau de volta de la seva estratègia electoral i fins i tot política. Sense ella, no hi ha res. Sobretot no hi ha res en termes electorals ni per al partit ni per a Puigdemont. I si alguna cosa és òbvia és que Junts fia la seva estratègia a un personalisme nacionalista centrat en l'expresident.

Com expliquem avui mateix, a Junts només li queda apostar per una resurrecció del procés a través de la figura de Puigdemont. Per això, és condició necessària que l'expresident tingui garantida l'amnistia fins a l'últim detall. És, en definitiva, el problema de qualsevol forma de personalisme polític: ho arrisques tot a una cara. L'època de Pablo Iglesias a Podemos és un precedent força clar.

➡️ Política

Més notícies: